Een nieuw olympisch jaar klopt op de deur. Alvorens we 2024 met open armen verwelkomen, blikken we nog snel eens terug op het afgelopen atletiekjaar. Daarvoor doken we in de statistieken van Atletieknieuws, waar we enkele opvallende ontdekkingen deden. Zo beroerde het afscheid van Stijn Baeten jullie het meest en wilden jullie massaal weten hoe de BK in Brugge zicht ontplooide. Ontdek onze toplijstjes.

2023 was het jaar van het EK indoor in Istanboel, de EK’s voor junioren en beloften, het WK in Boedapest en het EK veldlopen in Brussel. Toch maakte vooral de jacht op de olympische marathontickets nieuwsgierigheid los. Michael Somers dook in Berlijn een seconde onder de olympische limiet duikt, wat resulteerde in het meest gelezen wedstrijdverslag uit het buitenland. Zijn marathondebuut in Sevilla leverde eveneens veel kliks op, maar ook collega’s Chloé Herbiet, Lahsene Bouchikhi en Amaury Paquet moesten nauwelijks onderdoen met hun exploten in Eindhoven en Valencia. De weg naar het goud en brons van Nafi Thiam en Noor Vidts op het EK indoor in Istanboel kon eveneens op jullie aandacht rekenen.

Foto: Erik van Leeuwen

In eigen land konden vooral de pistewedstrijden op jullie interesse rekenen. Zowel dag 1 als dag 2 van het BK AC in Brugge werd op de voet gevolgd door de thuisblijvers. De verrassingsact van Femke Bol op de IFAM Outdoor in Oordegem trok ook heel wat lezers naar onze website. Over verrassingen gesproken: het artikel over de bronzen stunt van het Belgisch vrouwenteam op het EK veldlopen staat mooi in de top drie van dit lijstje. Het moesten niet altijd verrassingen zijn om jullie op onze website te krijgen. Hoe RESC de (vernieuwde) interclub domineerde, wilden jullie ook massaal weten.

In 2023 hebben we ons ingezet om atleten opnieuw meer aan het woord te laten komen. Zo spraken we onder andere met Stijn Baeten over zijn afscheid van de topsport. Zijn verlangen naar een tweede puberteit, waar blijkbaar toch nog een succesvol marathontraject in paste, was over alle artikels heen het meest gelezen stuk van de voorbije twaalf maanden. Jullie wilden duidelijk ook meer te weten komen over revelatie Victoria Warpy, maar de openhartigheid van Elien Vekemans over haar eetstoornis sprong er eveneens bovenuit. De top vijf wordt aangevuld met het interview met Simon Debognies vlak voor de marathon van Valencia en de vooruitzichten van Nina Hespel voor het EK beloften.

Foto: Jolien De Bock

Tot slot toonden jullie het voorbije jaar een opmerkelijke interesse in de limieten voor het WK in Boedapest en het EK veldlopen in Brussel. De kansen van de marathonlopers met oog op de olympische tickets, het verder ontbolsteren van het Runners’ lab Athletics Team en het afscheid van Mieke Gorissen was nieuws waar jullie maar wat graag meer over wilden weten.

En dan komen we bij sociale media. Niet alleen op de atletiekpiste, maar ook op Facebook laat Bol de tegenstand achter zich. Er werd gesmeten met duimpjes en hartjes bij het artikel over haar eerste wereldtitel. Ben Broeders moest echter niet veel onderdoen voor zijn vriendin. Dat hij kon doorstoten naar de WK-finale, maakte jullie duidelijk gelukkig want hij neemt de tweede plaats in. Ook in deze categorie doet het Belgisch vrouwenteam van het EK in Brussel het goed. Zij sluiten de top drie af. Het WR van Jakob Ingebrigtsen en het BR van Ruben Verheyden op de 2.000m op de Allianz Memorial Van Damme bleef nog net het brons van Robin Hendrix op het EK veldlopen voor.

Om af te sluiten halen we er nog de Instagram-statistieken bij. De 87m35-worp van Timothy Herman in Nairobi steekt er hier ver bovenuit, gevolgd door een fotoverslag van de IFAM Outdoor. Op drie is het opnieuw het Belgisch vrouwenteam waar jullie kwistig likes voor uitdeelden. Het fotoverslag van het BK veldlopen in Hulshout en de olympische limiet van Somers vervolledigen de top vijf.

Samengevat:

Populairste wedstrijdverslagen over de landgrenzen heen

 1. Michael Somers duikt één seconde onder olympische limiet
 2. EK Istanboel: Kapen Nafi Thiam en Noor Vidts opnieuw twee medailles weg?
 3. Herbiet maakt grandioos marathondebuut met duik onder 2u28, ook Verhoeven klokt sterk PR
 4. Bouchikhi en Paquet komen tot op 30″ van olympisch minimum in Valencia
 5. Michael Somers klokt snelste Belgische marathondebuut ooit en duikt onder WK-limiet in Sevilla

Populairste wedstrijdverslagen van eigen bodem

 1. Volg dag 1 & dag 2 van het BK AC in Brugge
 2. Femke Bol imponeert op IFAM outdoor, Rosius, Laus en Hendrix zijn Belgische smaakmakers
 3. Belgisch vrouwenteam pakt BRONS dankzij top 10-plaatsen van Rooms en Herbiet
 4. RESC grijpt de macht in Super League van vernieuwde interclub
 5. Oppermachtige Kimeli pakt nationale titel, Hannes bekroont carrière met EK-selectie

Populairste interviews

 1. Stijn Baeten zegt topsport vaarwel
 2. Waar komt revelatie Victoria Warpy vandaan?
 3. Elien Vekemans openhartig over eetstoornis
 4. Simon Debognies krijgt herkansing in Valencia
 5. Nina Hespel mag dromen van Europese Beloftentitel

Populairste nieuws

 1. Selectiecriteria WK Boedapest bekendgemaakt
 2. Waar staan de marathonlopers in hun strijd om een olympisch ticket
 3. Van nationaal naar Europees topteam: RAT versterkt zich met internationale kleppers
 4. KBAB maakt selectiecriteria EK veldlopen Brussel bekend
 5. Mieke Gorissen zegt topsport vaarwel