Soufiane Bouchikhi heeft via Instagram aangekondigd dat hij stopt met topsport. De 33-jarige lange afstandsspecialist maakte vooral naam met een CrossCup-eindzege en twee Belgische titels in het veld, naast verschillende deelnames aan internationale kampioenschappen op de piste. In de laatste jaren van zijn carrière waagde hij zich meermaals aan de marathon. Soms eindigde dat met een mooi resultaat, al te vaak werd het een lijdensweg. Dit veldloopseizoen was hij al niet meer in actie gekomen door blessurelast.

Soufiane Bouchikhi was al van in de jeugdcategorieën een uitblinker. Bij de junioren behaalde hij in 2009 een zevende plaats op het EK 10.000m en een elfde plaats op het EK veldlopen. Dat zou hij in de daaropvolgende jaren doortrekken bij de beloften en de senioren. In zijn laatste jaar als belofte pakte hij individueel zilver op het EK veldlopen achter Henrik Ingebrigtsen. Eén jaar later zou hij bij zijn eerste seniorenselectie mee het podium opmogen voor een zilveren teammedaille. Met zijn veldlooptalent vermaakte Bouchikhi jarenlang het Belgische crosspubliek. Zijn hoogtepunten waren de eindzege in het klassement van de CrossCup in het seizoen 2017-2018 en twee Belgische titels, behaald in 2019 en 2020. In Samorin en Lissabon behaalde Bouchikhi zijn beste resultaten op een EK veldlopen voor senioren. Na een vijfde plaats in 2017 leidde hij België in 2019 naar het teamzilver door 6e te worden.

De zilveren seniorenploeg van het EK in Lissabon met Soufiane en Lahsene Bouchikhi – Foto: Jeroen De Meyer

Op de piste kwam de (ex-)atleet van RFC Luik tot knappe persoonlijke records. Met 27’41″20 is hij de zevende Belg aller tijden over 10.000m. Het was ook op die afstand dat Bouchikhi in 2019 13e werd in de WK-finale. Op de halve afstand kwam de Belgische kampioen van 2021 tot een PR van 13’19″55, wat van hem de tiende Belg ooit maakt. Alles samen eindigde Bouchikhi drie keer in de top 10 op een piste-EK.

Soufiane Bouchikhi – Foto: Tomas Sisk voor CrossCup

In de laatste jaren van zijn carrière koos de atleet van coach Luk Verlaenen voor de marathon. Het werd een bewogen parcours. Na het flauwvallen bij zijn debuut noteerde Bouchikhi enkele maanden later toch een sterke eerste chrono van 2u12:39. Eind 2021 werd hij de derde Belg ooit over 10km op de weg door 28’16” te klokken, maar in Valencia liep het dan toch opnieuw mis. Op het EK in München en tijdens de marathons van Frankfürt en Rotterdam kon hij het tij niet keren. Rotterdam werd zijn allerlaatste wedstrijd. Het huidige veldloopseizoen moest Bouchikhi namelijk al aan zich voorbij laten gaan door een aanhoudende blessure. Nu maakt hij dus de beslissing om de spikes aan de wilgen te hangen. Lees hieronder zijn relaas:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Soufiane Bouchikhi (@soufiane22)

1 REACTIE

  1. Dankjewel, Soufiane Bouchikhi, voor alles wat je voor de sport betekent hebt !
    PDZ

Reacties zijn gesloten.