Tijdens de marathon van Berlijn heeft Michael Somers met het kleinst mogelijke verschil de olympische kwalificatie-eis behaald. Somers finishte in 2u08:09 en hield zo amper één seconde over. Helemaal zeker van deelname is hij nog niet, want andere Belgen kunnen nog sneller gaan, maar de snelste debutant ooit zet in zijn tweede marathon alvast een reuzenstap.

Michael Somers nam begin 2023 pas voor het eerst deel aan een marathon. De lange afstandsspecialist debuteerde in Sevilla met een indrukwekkende 2u09:31 en droomde van de olympische limiet. Die staat op 2u08:10 en lag dus niet zomaar zomaar voor het grijpen. Somers stelde alles af op zijn volgende marathon en ging er in Berlijn vol voor. Het eerste deel van de wedstrijd verliep volgens plan. Halverwege kwam de 28-jarige met een ruime groep van meer dan tien atleten door in 63’46”. Goed op weg dus om met een gelijke split een dikke halve minuut onder de olympische limiet te blijven.

KIJK: Michael Somers (in het rood) in het midden van zijn groep

Het tweede deel van de wedstrijd werd ongekend spannend. De voorsprong op het olympische schema leek eerst nog comfortabel, maar werd kleiner en kleiner. Waar Somers na 35km nog een tiental seconden overschot leek te hebben, stond hij er na 40km vier in het krijt. De CABW-atleet had weliswaar nog wat kruit in de benen voor een slotinspanning. Met een genadeloos tikkende klok boven de boog kwam Somers aangestormd: “10, 9, 8, 7, 6…”. Eén seconde hield hij uiteindelijk over! Met zijn chrono van 2u08:09 neemt Somers een enorme hap van 82″ uit zijn PR. Joris Keppens haalde een vergelijkbare stoot uit en doet met 2u13:39, 72” af van zijn beste prestatie voor vandaag.
Foto: Jolien De Bock
In onze voorbeschouwing op het marathonseizoen werd Somers door Karel Lismont als topfavoriet voor het laatste olympische ticket aangeduid. De andere Belgen weten nu wat hen te doen staat…