Mieke Gorissen heeft besloten om geen elitewedstrijden meer te betwisten. De 40-jarige veld- en marathonloopster maakte zich onsterfelijk bij het brede publiek met haar ontwapenend interview na de olympische marathon in Sapporo. Daar haalde ze een straffe stoot uit door 28ste te worden. Op sportief vlak was ze een laatbloeier met een enorme passie voor lopen, veeleer dan voor topsport. Die vaststelling leidt nu tot de beslissing om geen resultaten meer na te streven.

Mieke Gorissen trad op de voorgrond op een leeftijd waarop velen het profbestaan stilaan voor bekeken beginnen houden. Op haar 35ste ging de leerkracht fysica met een coach trainen en niet veel later stond ze al aan de top van de Belgische veldloopwereld. Na een eerste nationale crosstitel in 2021 volgde een razendsnelle marathon in 2u28:31 waarmee ze haar ticket voor de Olympische Spelen van Tokio verdiende. Daar blonk ze uit door op 38-jarige leeftijd 28ste te worden. Het emotionele interview dat ze achteraf bij Sporza gaf, moet zowat elke Belgische sportliefhebber toen gezien hebben. In 2022 volgde ze zichzelf op als Belgisch kampioen veldlopen en pikte ze in de zomer ook die twee andere grote kampioenschappen mee. Op het WK in Eugene werd ze indrukwekkend 19de, op het EK in München eindigde ze op de 13de plaats.

Naast haar overduidelijke talent bereikte Gorissen die successen vooral ook dankzij haar grote passie voor het lopen. Een blessure eind 2022 dwong haar tot reflectie. Ze kwam tot het inzicht dat de focus op presteren in de weg was komen te staan van haar liefde voor de sport, dat de podia en de medailles niet zijn wat haar gelukkig maakt. Geen crossen meer en ook geen ultieme poging om Parijs nog te halen. Gorissens eigen woorden beschrijven haar keuze het beste: “Niet meer op de loop voor mezelf – maar aan het lopen voor mezelf.”

Dankjewel Mieke, voor je pure ingesteldheid en om trouw aan jezelf te blijven.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mieke Gorissen (@knitreadrunrepeat)

Ook meerkamper Thomas Van der Poel zoekt nieuwe horizonten op

Een dag na Gorissen kondigde ook belofte Thomas Van der Poel aan dat hij het sporten op hoog niveau achterlaat. De 20-jarige meerkamper zette afgelopen zomer een knappe prestatie neer door als eerstejaars tiende te worden op het EK voor beloften. Zijn beste tienkamp presteerde hij in mei van dit jaar door in Filderstadt, Duitsland 7.620 punten te scoren. Hij geeft aan die keuze te maken om zichzelf te kunnen ontdekken en persoonlijk te groeien.

Foto: Jolien De Bock