Lahsene Bouchikhi en Amaury Paquet hebben een fantastische prestatie neergezet tijdens de marathon van Valencia. Beide heren doken minuten onder hun persoonlijke records om op een tiental seconden van de olympische kwalificatie-eis te stranden. Simon Debognies kreeg onderweg problemen en kon geen competitieve tijd neerzetten. Sisay Lemma won met overmacht en nestelt zich dankzij een toptijd van 2u01:48 op de vierde plaats in de aller tijdenranglijst. Bij de vrouwen was het Worknesh Degefa die zegevierde en de zevende vrouw ooit wordt.

Begin december en dat betekent dat het tijd weer tijd was voor de marathon van Valencia, de voorbije jaren uitgegroeid tot een onvervalste topafspraak op de kalender. Ook deze keer konden de atleten op het biljartvlakke parcours van aangename temperaturen profiteren. Tijdens de vorige editie trad ene Kelvin Kiptum op het voorplan met een parcoursrecord van 2u01:53. Die topchrono van de huidige wereldrecorderhouder zou flink onder vuur genomen worden. Er was het langverwachte marathondebuut van Joshua Cheptegei, de wereldrecordhouder over 5.000m en 10.000m, die met onder meer Kibiwott Kandie, Gabriel Geay en Kenenisa Bekele af te rekenen zou krijgen. Ook voor enkele Belgen was het een belangrijke dag. Simon Debognies, Lahsene Bouchikhi en Amaury Paquet gingen allen op jacht naar het olympisch minimum. De topfavoriete bij de vrouwen, Tsehay Gemechu, werd afgelopen week voorlopig geschorst wegens dopinggebruik waardoor er kansen lagen voor vrouwen als Almaz Ayana, Joan Chelimo en Worknesh Degefa.

Simon Debognies (rechts) – Foto: Jolien De Bock

In het sterk bezette eliteveld van Valencia vonden onze landgenoten heel wat kompanen met een vergelijkbaar doel: onder 2u08:10 duiken en zo meedingen naar een plaatsje op de Olympische Spelen. Behalve Simon Debognies nestelden ook Lahsene Bouchikhi en Amaury Paquet zich in het zog van de haas die halverwege in 64′ wilde doorkomen. Debognies was aan zijn tweede marathon toe, nadat hij eerder dit jaar in Hamburg door maagklachten moest opgeven. De jongste Bouchikhi had zijn debuutchrono van 2u10:22 als beste tijd staan en Paquet kwam van 2u13:54. De haas deed zijn werk en bracht de heren in 64’02” voorbij het keerpunt. Een split die weliswaar weinig overschot liet voor wie onder 2u08:10 wou uitkomen.

Lahsene Bouchikhi – Foto: Golazo

De Belgen bleven lang samen, maar zagen Debognies ergens tussen kilometerpalen 30 en 35 de groep verlaten. Hij zou uiteindelijk nog over de meet komen, maar wel drie kwartier later dan hij aanvankelijk gehoopt had. Paquet en Bouchikhi eindigden op slechts acht seconden van elkaar, met 2u08:36 voor Bouchikhi en 2u08:44 voor Paquet als eindresultaat. Een verbetering van respectievelijk 106″ en 5’10”! Het brengt hen op plaatsen vijf en zes in de Belgische ranking aller tijden. Michael Somers bezit met 2u08:09 momenteel het derde Belgische ticket voor Parijs, maar het moge duidelijk zijn dat zijn plaatsje nog lang niet veilig is. Bij de Nederlanders heeft Khalid Choukoud een mooie stap richting Parijs gezet door 2u07:37 te klokken.

Winnaars lopen zich met topchrono’s de historische ranglijsten in

Vooraan ging het nog een stukje harder en werd er na de doorkomst halverwege voor het eerst versneld. Cheptegei en Kandie moesten de rol lossen en zagen de resterende koplopers afstand nemen. Die kwamen door hun versnelling op wereldrecordschema te liggen. 2u00:35 bleek al snel ambitieus te zijn, maar het één jaar oude parcoursrecord van Kelvin Kiptum zou wel sneuvelen. Kandie knokte zich terug naar voor en zo ontstond een nieuwe kopgroep, met ook nog Sisay Lemma en Dawit Wolde. Ethiopiër Lemma liet er weinig twijfel over bestaan en zette de anderen makkelijk weg. Hij triomfeerde finaal met een chrono van 2u01:48, vijf seconden sneller dan Kiptum in Valencia en goed voor de vierde plaats in de all time ranking. Alexander Mutiso en Wolde mochten mee het podium op nadat ze hun marathon in 2u03:11 en 2u03:48 hadden afgewerkt. De 41-jarige Kenenisa Bekele werd vierde in 2u04:19 en verbetert zo het wereldrecord bij de M40 masters. Cheptegei had bij zijn debuut op de marathon ongetwijfeld op meer gehoopt dan 2u08:59 en een 37ste plaats. De vrouwenwedstrijd werd een prooi voor Worknesh Degefa. Zij liep 2u15:51 en is zo de zevende vrouw aller tijden. De olympische 10.000m-kampioene van 2016, Almaz Ayana, debuteerde in 2022 als snelste vrouw ooit op de marathon en ging nu nog een stukje sneller. Ze werd tweede in een persoonlijke besttijd van 2u16:22, wat van haar de achtste vrouw in de geschiedenis maakt. Hiwot Gebrekidan pakte de laatste podiumplaats. Ethiopië boven dus, want behalve Mutiso bij de mannen gingen alle zes de podiumplaatsen in Valencia naar atleten uit de Oost-Afrikaanse loopnatie.