In de eerste gemengde editie van de Interclub was er niets te doen tegen de gebundelde krachten van de mannen en vrouwen van Excelsior. Nog voor de afsluitende mixed 4x400m was het al duidelijk dat er weinig te doen viel tegen RESC. DCLA en AVLL konden de verschillen nog het best beperken en mochten mee het podium op. Minder nieuws was er voor RFCL en DAMP. Zij konden een degradatie naar de First League niet vermijden. De Interclub leverde bovendien nog nieuwe limieten op. Elien Vekemans en Elena Defrère mogen zich opmaken voor het EK beloften.

Vorig jaar maakte het toenmalige LYRA een einde aan de lange dominantie van RESC bij de mannen. Bij de dames kroonde RESC zich na protest wél tot beste club van het land. Een soortgelijke titelstrijd kwam er dit jaar echter niet. Voor het eerst werkten de mannen en vrouwen namelijk geen afzonderlijke competitie meer af.

Dit nieuwe format legde RESC geen windeieren. De Brusselse club trok, ondanks een laattijdig verstek van Delphine Nkansa op de 100m, overtuigend aan het langste eind in de ‘Super League’. Met zes overwinningen in de loopnummers en nog drie in de kampnummers sprokkelden ze uiteindelijk 229 punten, zeventien meer dan eerste achtervolger DCLA. AVLL vervolledigde het podium met 201 punten. RFCL en DAMP konden met respectievelijk 126 en 107 punten de laatste plaats niet vermijden. Zij maken volgend jaar plaats voor SER en ACHL, de nummers één en twee uit de First League.

Anne Zagré en Jana Van Lent waren de grootste slokkoppen van RESC door tweemaal het maximum van de punten weg te kapen. Zagré deed dat eerst met een mooie 13”18 op de 100m horden, gevolgd door de 4x100m waar ze als eerste het stokje binnenbracht. Van Lent, die zich onlangs plaatste voor het EK beloften op de 10.000m, was zowel op de 3.000 als de 5.000m de beste. Op de kortste afstand pitste ze met haar winnende tijd van 9’54”69 een handvol seconden van haar PR. Ook Daniel Segers deed dankzij een nieuw PR van 21”79 op de 200m zijn duit in het zakje.

Foto: Johnny De Ceulaerde

Elien Vekemans en Elena Defrère springen en stoten zich een weg naar Espoo

Elien Vekemans zorgde in Luik nog voor een letterlijk hoogtepunt. De 22-jarige polsstokspringster van DCLA pakte de winst dankzij een sprong van 4m22. Daarmee voldeed ze exact aan de limiet voor het EK beloften. De nummer drie van het EK junioren in 2019 is er zo voor het eerst in vier jaar weer bij op een internationaal kampioenschap. Voor Elena Defrère is het zelfs al sinds 2018 geleden dat ze nog eens aan een jeugdkampioenschap mocht deelnemen, maar daar komt dit jaar weer verandering in. Dankzij een fraai nieuw PR van 15m78 in het kogelstoten, deed ze 20 centimeter beter dan de limiet.

Foto: Peter Wagemans

Pieter Sisk liet zich dan weer gelden op de 800m. De DCLA-atleet, die maandag nog naar een straffe 7’51”07 liep op de 3.000m, bleef met 1’46”55 amper drie tienden verwijderd van zijn twee jaar oude PR. Daarmee hield hij Jochem Vermeulen ruim een halve seconde achter zich. Sisks clubgenoot, Hanne Claes, nam met succes het kortere sprintwerk voor haar rekening. Ze zette met 11”67 haar snelste 100m in negen jaar tijd neer. Met 23”68 op de 200m deed ze het evenmin onaardig. Het leverde DCLA twee keer het maximum van de punten op.

Op de 400m kon Jonathan Sacoor voorlopig nog niet verrassen. Met 47”03 zette hij een eerder matige chrono neer, al was het genoeg voor winst. Martina Weil, de Chileense vriendin van Sacoor, maakte wel indruk. Zij herleidde haar eigen nationaal record naar een mooie 51”67. Nadien trad Weil nog aan in de mixed 4x400m. Samen met Camille Laus, Dylan en Kevin Borlée, waarvan die laatste twee pas voor het eerst in hun carrière een interclub afwerkten, wervelden ze naar een tijd van 3’16”29. DCLA volgde als tweede op maar liefst tien seconden van het OEH-kwartet.

Dylan Borlée – Foto: Peter Wagemans

In het hamerslingeren kwam Vanessa Sterckendries niet verder dan 65m13. Dit seizoen deed ze al ruim twee meter beter, maar het leverde wel 9 punten op voor OEH. Jente Hauttekeete was dan weer de beste in het verspringen. Hij sprong drie keer voorbij de 7 meter, met 7m14 als beste resultaat, en hield het dan voor bekeken.

De volledige uitslag kan u hier bekijken.

Ook in de Ere-afdeling werden EK-tickets uitgedeeld

Sena Tay mag zich opmaken voor haar eerste internationaal kampioenschap. Op de Interclub van de Ere-afdeling in Sint-Niklaas, wierp de STAX-atlete haar discus naar 49m72. Met deze ruime verbetering van haar PR doet ze bijna een halve meter beter dan de limiet voor het EK junioren. Tay is de derde atlete die zich plaatst voor dit kampioenschap in Jeruzalem.