Op het EK indoor in Istanboel komen Nafi Thiam en Noor Vidts vandaag in actie op de vijfkamp. Thiam gaat van start als titelverdedigster, Vidts als vice-Europese en regerend wereldindoorkampioene in zaal. Kan het Belgisch duo opnieuw stunten door twee medailles weg te kapen? Je kan het hier op de voet volgen met de live-updates.

19u30: GOUD, BRONS en een WERELDRECORD. Wat een dag voor het Belgische kamp. Wat een weelde op de meerkamp. Vidts wist voor aanvang van de 800m eigenlijk al dat het brons voor haar zou zijn. Zij kon dus relatief ontspannen naar 2’14″52 lopen. Thiam maakte daar gebruik van. Zij had Vidts steeds als mikpunt voor zich en kon in de laatste ronde aanhaken. In het absolute slot ging ze zelfs nog over Vidts waardoor ze afklokte na 2’13″60. Daarmee slaagde de koningin van de meerkamp in haar dubbele opdracht. Ze hield Sulek, die nochtans stevig te keer ging op de 800m, achter zich en haalde zo het wereldrecord en haar derde Europese titel op de vijfkamp binnen. 5.055 punten was het eindverdict, een verbetering van het elf jaar oude wereldrecord met 43 punten.

18u40: 2’16″51. Hou deze tijd in de gaten. Duikt Thiam onder deze tijd op de 800m, dan is het wereldrecord van haar. Mits(!) ze Sulek 9,4 seconden achter zich kan houden. Wordt spannendddddd!

17u55: Wat een klasse die onze meerkampers tonen! Thiam deed er nog even zeven centimeter bij in haar laatste poging waardoor ze voorligt op het BR en amper 31 punten achter ligt op wereldrecordschema. Vidts maakte met 6m55 nog een grotere sprong voorwaarts. Zij lijkt al quasi zeker van het brons. Thiam zal straks nog stevig uit haar pijp mogen komen op de 800m wil ze het wereldrecord én de Europese titel op haar palmares schrijven. Sulek is een stuk beter op het afsluitende nummer en deed in het verspringen eveneens een goede zaak met 6m62.

17u30: Ook Vidts is degelijk aan het verspringen begonnen met 6m23, al mogen we met een PR van 6m60 toch nog hopen op een verbetering in de resterende twee pogingen. Thiam heeft inmiddels al twee pogingen achter haar naam. Opnieuw liet ze enkele centimeters liggen, maar met 6m52 blijft ze in de running om het wereldrecord aan te scherpen. Met deze afstand houdt ze Sulek bovendien op afstand. Dat was nodig want de Poolse liet exact dezelfde afstand optekenen als Thiam.

17u15: Thiam laat héél wat centimeters liggen bij haar afstoot, maar de competitie openen met 6m36 is allesbehalve een schande. Dit doet alleen maar het beste verhopen voor de komende twee pogingen. Go Nafi!

16u50: De Atakoy Arena maakt zich klaar voor de tweede avondsessie. Over tien minuten zien we daar Thiam en Vidts aan het werk in het verspringen. Benieuwd of ze de goede lijn van deze ochtend kunnen doortrekken!

11u03: Het eerste PR van Thiam onder haar nieuwe coach is een feit! In de allerlaatste beurt deed Thiam er zowaar nog even vijf centimeter bij. Met 15m54 ligt ze 27 punten achter op wereldrecordschema. Iets om in de gaten te houden… Vidts stootte opnieuw voorbij de 14m maar kon zich niet meer verbeteren. Zij staat wel weer in het groen wat betreft haar recordmeerkamp en heeft na drie disciplines uitzicht op het brons. Om 17u10 volgt het verspringen.

10u53: 15m499999999999999, getekend Nafi Thiam! En ook een grote glimlach bij Vidts die zich verbeterde tot 14m12. Zo gaat ie goed, zo gaat ie beter. Nog één poging.

10u45: Van rust was er weinig tot geen sprake. Het kogelstoten is inmiddels al aan de gang. Zowel Thiam als Vidts begonnen degelijk aan hun wedstrijd met respectievelijk 14m80 en 13m94. In het geval van Thiam mogen we toch hopen op een worp voorbij de 15m. Vidts bewees al eerder dat ze voorbij de 14m geraakt. Sulek heeft ondertussen haar tweede PR van de dag beet met 13m89.

10u15: De eerste twee pogingen van de titelverdedigster op 1m95 waren verre van geslaagd. Thiam liet in haar laatste poging nog wel een fraaie poging optekenen, maar niet voldoende om over de lat te geraken. Daarmee zit de hoogspringcompetitie erop. Thiam neemt de leidersbib over van Vidts, maar voelt de hete adem van Sulek in haar nek. Amper 34 punten bedraagt haar voorsprong terwijl Thiam nochtans voorloopt op haar PR-meerkamp. In het kogelstoten kan Thiam weliswaar weer wat verder uitlopen. Vidts, die amper 13 punten moet toegeven op haar beste meerkamp, volgt voorlopig als derde op 111 punten van de leidster.

10u04: We kunnen weer ademen! Exit Sulek, gelukte poging voor Thiam. Kan er nog wat bij en pakt Thiam extra bonuspunten op haar concurrente door over 1m95 te springen?

10u02: Aiiii, komaan Nafi! Alles op die laatste beurt op 1m92!

10u00: Ook Sulek gaat door naar 1m92. Zij evenaarde haar PR door in haar tweede beurt over 1m89 te springen. Onze landgenoten gaan hun handen nog vol hebben aan de Poolse…

9u50: “Ooooooeh!” Meer kregen we er niet uit toen we Vidts haar laatste poging op 1m86 zagen. ZO nipt! Even leek het of ze erover was, maar de lat ging alsnog tegen de grond. Jammer, maar met amper één centimeter onder haar record kan de wereldkampioene moeilijk ontevreden zijn. Thiam gaat ondertussen door. Zij kende geen problemen op 1m89, maar is voorlopig nog niet verlost van Sulek…

Foto: Erik van Leeuwen

9u45: De lat ligt op 1m86 en we hebben langs Belgische zijde voorlopig nog maar één misser gezien. Thiam sprong zonder problemen over 1m80, 1m83 en zonet ook over 1m86. Vidts tikte de lat op 1m83 aan, maar ging in haar tweede beurt wel vlot over deze hoogte. Vidts moet haar eerste beurt op 1m86 nog wel afwerken. Kan ze stunten met een nieuw PR?

9u10: Van Thiam nog steeds geen spoor in de competitie, al komt er ondertussen wel weer wat leven in dat ranke lijf van haar. Bij Vidts blijft het voorlopig goed gaan. Zij wipte zonet met de nodige overschot over 1m77 en liet nog geen enkele misser optekenen. Next: 1m80.

8u35: Terwijl Thiam nog languit op de grond ligt te chillen, is Vidts al aan haar competitie bezig. De leidster in de tussenstand liet voorlopig nog geen steken vallen en wacht tot de lat straks naar 1m74 gaat.

7u45: Het hoogspringen, de tweede discipline van de vijfkamp, gaat zo dadelijk van start. Vidts begint haar wedstrijd op 1m68. Op Thiam wordt het langer wachten. Haar zien we pas terug op 1m80. Even opfrissen: het persoonlijk record van Thiam bedraagt 1m96, dat van Vidts 1m84. Sulek zit daar mooi tussen met 1m89. Let’s go!

Foto: Erik van Leeuwen

7u10: Het is nog vroeg op de ochtend, maar een klein vreugendansje is op zijn plaats. Op de 60m horden zijn onze twee landgenoten namelijk sterk begonnen aan hun vijfkamp. Vidts was meteen goed weg en klokte met 8″21 de snelste tijd van alle deelnemers. Thiam kwam iets minder vlot uit de blokken, maar kende een straf tweede deel. Met 8″23 evenaarde ze haar zes jaar oude persoonlijk record en staat ze voorlopig derde in de tussenstand. De Poolse Adrianna Sulek, de gevaarlijkste concurrente van onze twee landgenoten, was weliswaar ook op de afspraak. Sulek klokte net als Vidts 8″21, een PR.

6u43: Over een kwartier beginnen we eraan. Dan werken Noor Vidts en Nafi Thiam de eerste discipline van de vijfkamp af. Onze landgenoten nemen het meteen tegen elkaar op in de tweede reeks van de 60m horden.