Chloé Herbiet heeft bij haar debuut op de marathon een bijzonder straffe stoot uitgehaald. Ze won het BK in Eindhoven door de 42,195km in 2u27:54 af te leggen. Dat is het snelste debuut ooit van een Belgische en het brengt haar nu al op de derde plaats in de all time ranking. De marathon van Eindhoven werd bij de vrouwen volledig gedomineerd door het Belgische kampioenschapsgeweld. Astrid Verhoeven werd tweede en scherpte haar record stevig aan. Zij kwam over de meet na 2u29:21. Bij de mannen pakte Gerd Devos de nationale titel.

Voor Chloé Herbiet was 2023 ook voor vandaag al een boerenjaar. Na een sterke crosswinter verbeterde ze zowat al haar pisterecords en ontdekte ze met succes de weg. In wat pas haar tweede halve marathon ooit was, vloog Herbiet drie weken geleden in Kopenhagen naar een ijzersterke 71’20”. Marleen Renders is de enige Belgische die ooit sneller ging. Het bleek slechts een opwarmertje voor de atlete van WACO, die in augustus besloot het roer om te gooien en tien weken lang naar de marathon toe te werken. Een uitstekende beslissing zo blijkt nu.

De marathon van Eindhoven speelde ook dit jaar gastheer voor het Belgisch kampioenschap, wat vooral bij de vrouwen een erg sterke Belgische deelnemerslijst opleverde. Chloé Herbiet en Astrid Verhoeven vonden elkaar en liepen het grootste deel van de wedstrijd samen, geloodst door Herbiets coach Thomas Vandormael. Halverwege hadden ze de Ethiopische vroege vluchtster – Tiki Gelana, de olympische kampioene van Londen – beet en namen ze de leiding. Bij doorkomst aan het halve marathonpunt gaf de klok 73’57” weer. Eens voorbij kilometerpaal 30 voelde Herbiet dat er nog wat rek op zat en voerde ze de schifting door. Haar voorsprong werd nog wat groter en ze finishte in 2u27:54, het snelste debuut ooit van een Belgische. Alleen Marleen Renders en Hanne Verbruggen gingen in België ooit sneller. Astrid Verhoeven kwam niet meer in de problemen om het zilver te grijpen en deed dat in 2u29:21. Ook van haar kant dus een indrukwekkende prestatie. Op een half jaar tijd neemt Verhoeven een hap van meer dan twee minuten uit haar record. De limiet voor de Spelen ligt op 2u26:50. Maurine Ricour kon Karen Van Proeyen voorblijven en mocht dus mee het podium op. Met respectievelijk 2u33:07 en 2u34:09 zorgden ook deze dames voor een erg knap PR. Bij de mannen knokte Gerd Devos zich tot op het hoogste schavotje. De Belgische kampioen liep 2u21:21 en hield zo een minuut over op Jan Vervaet. Laurens Vanderlinden pakte de bronzen medaille.

Foto: Erik van Leeuwen

Op de halve marathon in Eindhoven waren het eveneens de Belgen die de armen in de lucht mochten gooien. Belofte Roxane Cleppe won haar eerste halve marathon in een chrono van 75’39”, voor Jolien De Schaepmeester. Daniel Fagi won bij de mannen door Arne Agten af te houden met 64’17”.

4 Mijl van Groningen: podiumplaatsen voor Nicolaï Saké en Lisa Rooms

Ook op de 4 Mijl van Groningen maakten de Belgen mee het mooie weer. Bij de mannen kon alleen thuisloper Filmon Tesfu Nicolaï Saké afstoppen. Saké werd wel tweede in een tijd van 18’24”. Yorick Van de Kerkhove veroverde de vijfde plaats. Sarah Lahti haalde het bij de vrouwen van Maureen Koster. Lisa Rooms tekende met 20’34” voor de derde plaats.