Tijdens de senioren dameswedstrijd op het EK veldlopen in Brussel hebben Lisa Rooms en Chloé Herbiet het Park van Laken op zijn kop gezet. Beide dames plaatsten zich met hun zesde en negende stek in de top 10 en haalden met de hulp van Juliette Thomas, die 23e werd, de bronzen teammedaille binnen. Victoria Warpy wroette zich door de modder naar de 32ste plaats. Imana Truyers werd 43ste en zag Sofie Van Accom vijf plaatsen verderop eindigen. De Noorse favoriete, Karoline Bjerkeli Grovdal, won haar derde opeenvolgende Europese titel.

Bij de senioren dames waren het de verwachte namen die de koers in handen namen. Titelverdedigster Karoline Bjerkeli Grovdal werd belaagd door de beloftenkampioene van vorig jaar, Nadia Battocletti, en de Britse Abbie Donnelly. Eveneens te verwachten was het dat Lisa Rooms en Chloé Herbiet elkaar niet te veel zouden toegeven. Dat ze hun duel zouden uitvechten binnen de top 10 mag echter een verrassing genoemd worden. Van de twee Belgische toppers was het in eerste instantie Herbiet die het initiatief nam. Een hele tijd circuleerde ze rond plaats zeven, voor Lisa Rooms na halfweg die positie kwam overnemen.

Foto: Jeroen De Meyer

Voorin gooide Grovdal Battocletti en Donnelly overboord. De ervaren Noorse mocht voor het derde jaar op rij de armen in de lucht gooien als beste veldloopster van Europa. De vierde plaats was voor Fionualla McCormack, op haar 39ste vorige week nog 2u26:19 waard op de marathon van Valencia.

Foto: Jeroen De Meyer

Rooms liep een goed ingedeelde race en kon zo de zesde plaats binnenhalen. Herbiet moest een Spaanse laten voorgaan in de sprint, maar mag pronken met haar negende stek. Het was een hele wedstrijd lang ongelofelijk spannend om het landenklassement te volgen: zilver, brons of toch net vierde.

Foto: Jeroen De Meyer

Alles kwam aan op de laatste ronde van Juliette Thomas. Zij greep de uitdaging met beide handen aan en kwam als winnaar uit de strijd. Thomas won in haar eerste senioren-EK nog drie plaatsen in de laatste ronde en hielp België zo aan de bronzen teammedaille. Eén punt verschil met zilver en één punt verschil met de vierde plaats: dat het spannend was, is een understatement.

Foto: Jeroen De Meyer

Ook de prestaties van de andere Belgen mochten er wezen. Victoria Warpy veroverde als kampioenschapsdebutante de 32ste stek. Imana Truyers en Sofie Van Accom konden met plaatsen 43 en 48 ook allebei binnen de top 50 blijven.

Foto: Jeroen De Meyer