Vandaag trekt het kruim van de Belgische atletiek naar Brugge voor de eerste dag van het BK AC. De weersvoorspellingen ogen niet zo rooskleurig, maar het deelnemersveld doet dat gelukkig wel. Onder meer Nafi Thiam, Ruben Verheyden, Ben Broeders en Julien Watrin komen vandaag in actie en zullen hun vorm testen met oog op het WK. Voor dat WK vallen dit weekend tevens nog tickets te rapen, waardoor niet alleen de medaillestrijd voor spektakel zal zorgen. Atletieknieuws is erbij in Brugge om ervoor te zorgen dat je niets mist.

Live-updates

20u40: Dat was het voor dag één op het Belgisch kampioenschap! Morgen worden de debatten heropend met het hamerslingeren bij de mannen om 12u30. Ook dan is Atletieknieuws weer op post om verslag uit te brengen. Vergeet zeker niet later nog eens terug te keren om te lezen wat enkele smaakmakers van deze drukke atletiekdag daar zelf over te zeggen hadden.

20u30: Europees beloftekampioene Delphine Nkansa zette de eerste reeks van de 200m voor dames naar haar hand in een tijd van 23”64. Na het terugtrekken van Cynthia Bolingo moet ze morgen slechts met één cheetah zien af te rekenen. Dat wordt Imke Vervaet die zich met haar 23”52 uit de tweede serie als snelste kwalificeerde. De wind blies daarvoor met 3.8m/s te krachtig in de rug. Ook Mariam Oulare en Janie De Naeyer wonnen hun reeks met respectievelijk 23”86 en 23”90. Zij zullen morgen strijden om de derde podiumstek.

Foto: Jolien De Bock

20u12: Michael Obasuyi is de nieuwe Belgische kampioen op de hoge horden. De laatste weken kun je er overal waar hij aan de start staat gif op innemen dat de OEH-atleet zijn seizoensbeste zal verbeteren. In deze finale was het opnieuw van dat. Obasuyi hield François Grailet af en won in 13”57, met geldige rugwind. Er schoot zelfs nog wat tijd over voor een kushandje en een zegegebaar op de streep. Nolan Vancauwemberghe kwam eerder op de dag onfortuinlijk ten val en was in de B-finale uit op revanche. Het is een magere troost voor de kampioen van vorig jaar maar zijn 13”66 is een knap PR.

Foto: Jolien De Bock

Een onwaarschijnlijk spannende verspringcompetitie voor vrouwen kende zonet haar beslag. In een wedstrijd waar de stand iedere beurt grondig door elkaar werd geschud, haalde meerkampster Sennah Vanhoeijen het met 6m06. Een uitstekende test dus voor haar meerkamp op het EK junioren in Jeruzalem. Maité Beernaert en Bo Brasseur vervolledigden het podium met respectievelijk twee en vier centimeter minder dan de winnares. Opvallend: slechts acht centimeter scheidden de nummers één en vijf in deze thriller.

19u55: Een sterke Ben Broeders heeft zijn vierde outdoor BK-titel in het polsstokspringen te pakken. De Leuvenaar kon een foutloze scorekaart behouden tot en met 5m72. Daarna liet hij de lat met 5m82 op olympische limiethoogte leggen. Bij zijn derde poging kwam de trainingsmakker van Mondo Duplantis aardig in de buurt, maar de lat viel naar beneden. DCLA-makker Thomas Van Nuffelen nestelde zich op de tweede plek met 5m20. Junior Lukas Urbanczyk kaapte het brons weg met een nieuw PR van 5m10.

Foto: Jolien De Bock

19u51: Met Simon Debognies als haas kreeg het peloton op de 5.000m een sterke metronoom mee als tempobeul. Na één kilometer hadden de topfavorieten – Isaac Kimeli, John Heymans en Robin Hendrix –  al een straatlengte voorsprong. Na 3.000m stapte Debognies uit en pakte Kimeli de leiding over. Met nog anderhalve kilometer op de teller merkte Heymans dat het sneller kon, maar Kimeli volgde en nam weer over. Robin Hendrix moest op drie ronden van het einde een miniem gaatje laten vallen, al kraakte hij pas op het einde helemaal. In een ijzingwekkende tweestrijd wisselden Heymans en Kimeli de kop af maar was het die tweede die de armen finaal in de lucht mocht steken na een sterke laatste 150m. Kimeli verbeterde met 13’25”59 het kampioenschapsrecord uit 1978.

Foto: Jolien De Bock

19u31: Elise Vanderelst heeft als topfavoriete op de metrische mijl haar faam waargemaakt door in de eerste reeks gecontroleerd naar de overwinning te lopen. Met 4’26”09 hield ze nog heel wat in de tank om morgen met een haas naar een snelle tijd te knallen. Ze nam in haar zog onder anderen Marie Bilo en Sofie Van Accom mee naar de finale. In de tweede reeks nam Mariska Parewyck halfweg het initiatief over van frontrunner Lore Quatacker. Lotte Scheldeman van ATLA finishte uiteindelijk tussenin. De winnende tijd in deze reeks was 4’25”67.

19u05: Dubbel olympisch kampioene Nafi Thiam waagt zich op het BK aan het speerwerpen en de 100mH. In de eerste van die twee disciplines mocht ze vooraf hopen op een Belgische titel. De zevenkampster opende haar competitie sterk met 51m95 maar verbeterde zich niet meer. Het volstond om Pauline Smal voor te blijven die de speer richting 49m29 katapulteerde.

Foto: Jolien De Bock

18u56: Belgian Cheetahs Helena Ponette en Naomi Van Den Broeck hoefden het gaspedaal niet in te drukken om zich te kwalificeren voor morgen. In respectievelijk 56”09 en 56”44 wonnen ze makkelijk hun reeks. Cloë Van der Meulen maakte in de derde reeks indruk door naar 55”28 te snellen. Zij zal morgen solliciteren naar de bronzen medaille. Géraldine Dheur van RCAS zal daar als winnares van de vierde reeks maar al te graag een stokje voor willen steken.

Foto: Jolien De Bock

18u35: Het hink-stap-springen was naar goede gewoonte weer een heuse thriller. Vanaf de tweede poging leidde ranglijstaanvoerder Désiré Kingunza met 14m82. Ervaren rot Bjorn De Decker kreeg de winderige omstandigheden pas bij zijn laatste beurt onder controle en verdrong met 14m87 de man van CSF van de koppositie. Die antwoordde nog met 14m85, maar kwam dus net tekort voor een finale plottwist. Grégory Geerts van RESC verzekerde zich van het brons.

18u33: Julien Watrin kiest op dit Belgisch kampioenschap voor de 200m en niet voor zijn sterkste 400mH. De atleet van Dampicourt won de eerste reeks in 21”01, geholpen door een flinke rugwind. In de tweede reeks kon Antoine Snyders met 21”13 Rendel Vermeulen afhouden die wel mee naar de finale mag. In de andere reeksen plaatsten Victor Hofmans en Amine Kasmi zich rechtstreeks. Kasmi deed dat in 20”97 en gaat zo meer dan twee tienden sneller dan ooit tevoren. Ook beloften-Falcon Timber Huysmans zien we terug in de finale.

18u05: Michael Obasuyi trekt zijn stijgende seizoenslijn netjes door. Hij hoefde niet door te lopen tot op de meet om een stevige 13”85 te klokken. Zijn uitdager Nolan Vancauwemberghe verging het minder goed in de tweede serie. Een hapering op de voorlaatste horde bracht hem uiteindelijk ten val op het laatste obstakel. De atleet van MOHA zal zo zijn titel niet kunnen verdedigen. De overwinning in die reeks ging naar François Grailet in een heel scherpe 13”68, waarbij de wind weliswaar te stevig blies.

Foto: Jolien De Bock

17u40: Geen Eline Dalemans aan de start van de 3.000m steeple voor vrouwen. De weg lag dus open voor een outsider om een eerste BK-goud te claimen. Juniore Rhune Vanroose greep de kans met beide handen door op 250m van de meet afstand te nemen van Jolien Van Hoorebeke. Met haar winnende tijd van 10’34”76 bewijst Vanroose haar goede vorm richting het EK in Jeruzalem. Elia Cappa van Herve veroverde het brons.

17u10: Elien Vekemans was torenhoog favoriete voor het polsstokspringen en maakte het helemaal waar. Ondanks vrij winderige omstandigheden bleef Vekemans foutloos tot aan 4m30. Op dat moment had ze al gewonnen spel want Fleur Hooyberghs en Lola Lepère moesten de duimen leggen op 4m10. Daarna ging ze in twee pogingen over 4m40 waardoor ze cruciale rankingpunten scoort richting het WK. Tot slot ging de lat naar 4m52, Belgische recordhoogte. Een Belgisch record zat er vandaag niet in maar de DCLA-atlete kan terugkijken op een geslaagde competitie.

Foto: Jolien De Bock

17u02: Topfavorieten Tibo De Smet en Eliott Crestan zijn erin geslaagd om zich relatief zuinig te plaatsen voor de finale van de 800 meter. Pieter Sisk verbruikte met een solo meer brandstof, maar plaatst zich met 1’49”79 wel als tijdsnelste. In de laatste reeks vochten Aurèle Vandeputte en Maxime Tilman een pittig duel uit. De Houtlander trok aan het langste eind, maar ook de atleet van WACO plaatst zich met de verliezende tijden voor de finale.

16u34: Philip Milanov zette zijn concurrenten in het kogelstoten op meer dan tien meter. Hij werd nog maar eens Belgisch kampioen discuswerpen en had daar ditmaal 64m14 voor nodig. “De werpcirkel is relatief ruw maar ik ken het hier dus ik kon daar goed mee om. Ik miste ook wat frisheid. Deze titel is weliswaar bijzonder voor mij als geboren Bruggeling.” De verrassende tweede, Leander Casteels, verbeterde zijn persoonlijk record met een dikke vier meter naar 54m25.

Foto: Jolien De Bock

16u21: Alexander Doom plaatst zich op cruise control voor de finale op de 400m bij de heren. Met 47”42 hoefde hij op een stilaan droge piste niet tot aan het gaatje te gaan om Jonas De Smet af te houden. In de tweede reeks werd seizoensrevelatie Florent Mabille 300m lang uitgedaagd door de Ier Michael Keating, alvorens afstand te nemen in de laatste rechte lijn. De Brusselaar haalde het in 47”49. Robin Vanderbemden nam in de volgende reeks een vliegende start en kon die voorsprong onbedreigd vasthouden tot op de meet. Met Christian Iguacel plaatst ook de laatste van de favorieten zich vlot voor de finale van morgen. Jonathan Sacoor gaf op het laatste moment verstek voor dit BK.

16u02: De eerste van twee 1500m-reeksen bij de mannen was een prooi voor Ruben Verheyden die Thomas Vanoppen en Antoine Senard afhield, Noah Konteh werd vierde in 3’49″85. Vanuit elke koers mocht alleen de winnaar rechtstreeks naar de finale, dus was het voor voornoemde atleten afwachten of het in de tweede reeks nog sneller zou gaan. Jochem Vermeulen leidde het pak inderdaad naar een betere tijd dan de eerste reeks en kreeg vijf man mee in zijn zog. Behalve de eerder genoemde namen zien we ook Ismael Debjani en Sven Bombeke terug in de finale.

Foto: Jolien De Bock

15u44: Geen problemen voor de topfavorieten op de 800m bij dames. Zowel Camille Laus als Vanessa Scaunet plaatsen zich als reekswinnaar voor de finale. De snelste tijd is weggelegd voor Annelies Nijssen van Lanaken, die zich zo opwerpt als dark horse voor morgen. In de laatste reeks haalt Elena Kluskens het voor haar zus Jana, die de finale misloopt.

15u05: Bij de mannen is Wout Bex de enige die erin slaagt om op de kletsnatte piste onder de 52 seconden te duiken. Hij gaat met 51”78 als snelste naar de finale van morgen. In zijn zog plaatsen ook gevestigde waarden Dylan Owusu en Tuur Bras zich zonder problemen. In de tweede reeks boden Dries Peeters en Mimoun Abdoul Wahab elkaar weerwerk. De man van AVKA trok aan het langste eind in 52”33 en toont dat er morgen met hem beter rekening gehouden wordt.

14u49: In laatste instantie toch geen Hanne Claes op de 400mH, zij zegde gisteren af door problemen met de luchtwegen. Op de natte piste kon niemand een uitzonderlijke tijd lopen maar werden de favorieten niet verrast. Nina Hespel was de snelste van de hoop met 58”18. Zij lijkt morgen in de finale vooral Ilana Hanssens en Kylie Lambert in de gaten te moeten houden die respectievelijk 58”63 en 1’00”19 liepen. Lambert ziet met Zoë Laureys een collega-juniore terug in de finale.

Foto: Jolien De Bock

14u31: Ook in het kogelstoten loste de man met de beste seizoensprestatie de verwachtingen in. Andreas De Lathauwer won met zijn vijfde poging, 17m08. Daarmee bleef hij Kwinten Cools voor die 16m47 presteerde. Zij waren net op tijd klaar om te kunnen schuilen voor een flinke plensbui. De dames in de reeksen van de 400mH krijgen zo dadelijk dus met een doornatte piste af te rekenen.

14u20: Terwijl het volk stilaan toestroomt in het Julien Saelensstadion, leverde de eerste finale van het weekend geen verrassingen op. Vanessa Sterckendries nam al bij de eerste poging de leiding in het hamerslingeren en werd niet meer bedreigd. Ze prolongeert haar Belgische titel dankzij een worp van 66m11, een drietal meter minder ver dan haar PR. Jolien Boumkwo – morgen de topfavoriet in het kogelstoten – werd tweede met 63m25 als beste worp.

Foto: Floryan Simar

12u21: Over een dik half uurtje mogen de dames van het hamerslingeren de debatten openen. Het wordt vooral uitkijken naar Vanessa Sterckendries die jacht maakt op haar zesde nationale titel op rij. Sterckendries krijgt in de ring bovendien het gezelschap van Jolien Boumkwo, de atlete die tot 2017 deze discipline domineerde.

Zowel het tijdschema als de resultaten kan u hier terugvinden.
Voor de livestream kan u hier terecht.
De voorbeschouwing kan u dan weer hier nalezen.