In Hulshout heeft Isaac Kimeli voor de vijfde keer het BK veldlopen gewonnen. In een groepje van vier maakte hij naar het einde toe het verschil. John Heymans kwam in de laatste ronde ten val en kon dus geen vuist meer maken. Robin Hendrix snelde Guillaume Grimard in de laatste hectometers voorbij voor een plek op het podium. Marco Vanderpoorten bevestigde zijn knappe prestatie van in Roeselare en werd vijfde. Voor de zesde en laatste EK-selectieplaats werd een hele koers lang gebikkeld, maar was het ervaren rot Pieter-Jan Hannes die goed had ingedeeld.

De titelstrijd bij de senioren mannen moest het spektakelstuk van het BK veldlopen in Hulshout worden. Niet zozeer wegens de titel zelf, maar wel omdat de eerste zes hun plaats zouden verdienen op het EK in Brussel op 10 december. Vooraf werd verwacht dat topfavoriet Isaac Kimeli minstens het gezelschap zou krijgen van Robin Hendrix, Guillaume Grimard en John Heymans. Voor de overige twee plaatsen waren de kanshebbers bijna niet op twee handen te tellen.

De wedstrijd was nog maar goed begonnen of er lagen al meerdere crossers tegen de grond. Pieter-Jan Hannes, Nicolaï Saké en heel wat andere top 6-pretendenten stonden zo voor een inhaalrace. Voorin werd de pees erop gelegd waardoor Kimeli, Grimard, Hendrix en Heymans zich los konden scheuren. Marco Vanderpoorten kon dat hoge tempo niet volgen, maar liep moederziel alleen een ijzersterke cross. De strijd om plaats zes stelde niet teleur en leverde het verhoopte spektakel op. Rémi Schyns startte nog dapper, maar werd uiteindelijk teruggeslagen. Thomas Vanoppen, Saké en Dorian Boulvin leken in het tweede deel van de wedstrijd de mannen te worden die erom zouden gaan vechten.

Foto: Jolien De Bock

Dat was echter buiten PJ Hannes gerekend. De Belgische recordhouder op de mijl hangt na dit veldloopseizoen zijn spikes aan de wilgen en hoopte zich in Brussel nog één keer aan zijn publiek te tonen. Hannes raapte zijn concurrenten één voor één op en werd uiteindelijk zesde met een mooie voorsprong. Aan de kop van de wedstrijd gooide de modder roet in het eten. Kimeli voerde de schifting door en Heymans kwam ten val waardoor die geen volwaardig tegenwerk kon bieden. Hendrix had op het einde nog net wat meer overschot dan Grimard en kon dus mee het podium op. Voor Kimeli is het zijn vijfde Belgische titel. Boulvin pakte de zure zevende plaats. Yorick Van De Kerckhove mag als eerste belofte naar het EK, maar is van geboortejaar 2001 en op het BK dus geen belofte meer. Clément Deflandre, Michael Somers, Vanoppen en Saké vallen uit de boot voor Brussel. Behalve Van De Kerckhove mogen ook Belgisch kampioen Robbe Theeuwes, Noah Konteh, Aaron Decloedt, Louis Vanroy en Antoine Reul als beloften naar het EK.

Foto: Peter Wagemans

De juniorenwedstrijd werd door de gebroeders Lievens omgetoverd tot een familiefeest. Mathis triomfeerde na een duel met Simon Jeukenne en zag zijn broers om het podium strijden. Eerstejaars-junior Daan werd uiteindelijk derde, Mathis’ tweelingbroer Casper vierde. Regis Thibert, bij Herve clubgenoot van Jeukenne, mag als vijfde mee naar het EK. Net als Tristan Gevaert die zesde werd.