Op dag twee van het BK AC in Brugge staan naast enkele kampnummers ook een hele hoop loopfinales op het programma. Atletieknieuws is weer ter plaatse om de actie tot bij jou te brengen. Volg hieronder de live-updates!

Live-updates:

18u35: Dat was het! Het kampioenschapsweekend leverde op het einde behalve een hele hoop nieuwe kampioenen vooral ook water in de schoenen op. Heel wat atleten deden vertrouwen op richting het EK junioren of het WK, anderen ontdekten dat ze ook met veel wind of regen een goeie prestatie in de benen of armen hebben. Vergeet zeker niet terug te keren om te lezen wat enkele grote namen over hun BK te vertellen hadden.

18u28: Ongeziene taferelen in de 200m-finale voor mannen. Naast de apocalyptische stortvloed kende de race ook een beklijvende ontknoping. Revelatie van de reeksen, Amine Kasmi, kwam zij aan zij met Julien Watrin de laatste rechte lijn in. De Tornado viel stil, maar Kasmi had nog geen gewonnen spel. Antoine Snyders kwam langszij en leek de man van RESC te verrassen. Kasmi verloor het evenwicht, struikelde en duwde Snyders als eerste over de meet. De sprinters gleden vervolgens synchroon over de finish in respectievelijk 21”24 en 21”29. Het brons ging naar Watrin in 21”33. Omdat Delphine Nkansa afhaakte door de regen lag er plots een Belgische titel 200m voor het oprapen. Mariam Oularé griste die weg voor de neus van Imke Vervaet. Dat deed ze door 23”56 te lopen. Vervaet was goed voor 23”95.

18u07: De kletsnatte omstandigheden geselden de deelneemsters aan het hoogspringen gedurende de hele competitie. Topprestaties waren bij voorbaat uitgesloten, maar Merel Maes maakte wel indruk door foutloos te blijven tot en met 1m80. Meer zat er in de Brugse plassen niet in. Zita Goossens sprong met 1m77 naar het zilver, Yorunn Ligneel troefde met 1m74 Gretel Canters af voor het brons. De atlete van AVT haalde dezelfde hoogte, maar liet meer kruisjes noteren op haar scorekaart.

Foto: Jolien De Bock

18u05: Het speerconcours werd geopend met een knappe worp van Timothy Herman, hij ging voorbij 80m met een worp van 80m26. Daarna verkoos hij de natte aanloopstrook niet meer te trotseren maar zijn eerste poging volstond voor de overwinning. Cedric Sorgeloos pakte zilver met 70m55.

18u00: RESC blijft dominant in de korte sprintfinales bij de vrouwen. In de plensende regen haalde Yanla Ndjip-Nyemeck het in 13”09 voor haar ervaren ploeggenote Anne Zagré. Die kwam nog sterk opzetten, maar strandde met 13”13 op een zilveren stek. Amber Vanden Bosch, in de series goed voor een PR van 13”56, veroverde het brons in 13”64.

Opvallend: Zita Goossens, enkele minuten voor de start klaar met haar hoogspringcompetitie, bewoog zich nog richting de startblokken omdat de hoogspringjury haar had verteld dat ze daar moest deelnemen. Bij het hordenlopen kreeg ze dan weer geen toestemming om alsnog deel te nemen. Geen probleem voor Goossens overigens die er na haar hoogspringen ook niet meer op zat te wachten.

Foto: Jolien De Bock

17u40: De aanhoudende regen eist slachtoffers. Terwijl het speerwerpen nog aan de gang is, houdt Timothy Herman het na één goede poging voor bekeken. In de finale van de 100mH zien we zevenkampsters Nafi Thiam en Noor Vidts niet meer terug. Zij nemen liever geen risico’s, net als Delphine Nkansa die de finale van de 200m laat voor wat ze is.

17u32: Het verspringen voor mannen kondigde zich aan als een spannende strijd die alle kanten uit kon. Ranglijstaanvoerder Yanni Sampson slaagde er toch in om zijn favorietenrol waar te maken. De Luikse junior nam het commando in de eerste ronde en liet er met zijn derde sprong van 7m40 geen twijfel over bestaan wie met het goud naar huis zou gaan. Hoogspringspecialist Giebe Algoet verzekerde zich met 7m21 in de eerste ronde van zijn tweede zilveren medaille van de dag. Jeroen Gonnissen van FLAC kaapte in de laatste poging het brons weg met 7m18. Tienkamper Jente Hauttekeete werd vijfde met 7m13.

Foto: Jolien De Bock

17u28: Lisa Rooms was topfavoriete voor de 5.000m en haalde de titel zonder veel moeilijkheden binnen. Chloé Herbiet stelde zich constructief op en maakte mee het tempo maar ze moest Rooms iets over halfweg laten gaan. Die prolongeerde haar titel op de 5.000m met een tijd van 15’51”28. Victoria Warpy was dolgelukkig met haar bronzen medaille.

17u10: De baanronde bij de vrouwen werd een strijd tussen Helena Ponette en Naomi Van Den Broeck. Ponette nam relatief vroeg de leiding en stond die niet meer af. Op een kletsnatte piste kwamen zij tot een zeer respectabele 52″26 en 52″61. De regen weet van geen ophouden hier in Brugge maar de wind lijkt nu iets beter mee te vallen.

Foto: Jolien De Bock

16u56: Op de 800m konden we een titanenstrijd verwachten met onder meer Tibo De Smet en Eliott Crestan. Die kregen we ook, met Pieter Sisk als derde en niet geheel onverwachte hoofdrolspeler. De haas stapte uit op 650m en Crestan ging naar de kop. De Smet probeerde de hele bocht lang om buitenom te gaan maar kwam niet verder dan Crestans schouderhoogte. In de eindsprint hield Crestan zijn concurrenten op afstand om in 1’46”90 te winnen. Sisk kon De Smet nog remonteren en werd tweede. Na een seizoen met veel blessurezorgen toont Crestan dat hij zijn tactische intelligentie niet kwijt is.

Foto: Jolien De Bock

16u49: Maar één favoriete op de 1500m bij de dames en die maakte het ook helemaal waar. Elise Vanderelst kon met het oog op Boedapest nog een snelle tijd gebruiken en zette haas Lindsey De Grande aan het werk. Die stapte uit na 700m en dat was het sein voor Vanderelst om nog een tandje bij te steken. De atlete van MOHA haalde het solo in 4’11”66. Mariska Parewyck nam het zilver mee naar Aalst. Het brons ging naar Marie Bilo van ASVO.

16u32: De regen verstoort voor de toeschouwers het feestje maar heeft de stevige wind wel wat verdreven. De mannen van de 400m mochten dat als eerste aan den lijve ondervinden. Alexander Doom van Roeselare werd Belgisch kampioen in 45”83. Hij bleef Florent Mabille en Robin Vanderbemden voor. Christian Iguacel startte snel maar moet zich tevreden stellen met een vierde plaats.

Foto: Jolien De Bock

16u25: Babette Vandeput heeft haar vierde Belgische outdoortitel te pakken. Met 54m98 in de tweede ronde verzekerde ze zich al snel van het goud. Eeuwige rivale Anouska Hellebuyck werd in extremis nog van het zilver gehouden door Jihane Mrabet. Die laatste lukte 50m11 in de laatste ronde, tegenover de 50m04 van Hellebuyck uit de vierde beurt.

16u13: De vrouwen zagen het spektakel op de 100m bij de mannen en wilden niet achterblijven. Dankzij een forse rukwind (5.2m/s) dook Delphine Nkansa onder het Belgische record van Kim Gevaert, al is haar 11″03 uiteraard niet geldig voor de geschiedenisboeken. Mariam Oularé werd tweede, voor Alizée Morency Poilvache die nog net het podium haalde na een driestrijd met Rani Vincke en Elise Mehuys. Met z’n vijven doken ze onder 11″36. Intussen staan de hemelsluizen even wagenwijd open in het Julien Saelensstadion.

Foto: Jolien De Bock

16u05: Koninklijke finale op het koningsnummer. Op de 100m voor mannen vochten Falcons Kobe Vleminckx en Ward Merckx een prangend duel uit. Indoorkampioen Merckx schoot zoals gebruikelijk weg als een pijl uit een boog. Uittredend kampioen Vleminckx had echter geen zin om zijn kroon af te staan en remonteerde de man van VAC centimeter per centimeter. Op de meet was het toch weer Vleminckx die met 10”32 aan het langste eind trok, twee honderdsten voor Merckx. Die hijgt met zijn nieuwe PR van 10”34 wel steeds meer in de nek van de atleet van AVLL. Met Valentijn Hoornaert deed nog een Falcon het uitstekend. Hij veroverde brons in een nieuw PR van 10”46.

15u31: Schrikmomentje voor Anne Zagré in de eerste reeks op de hoge horden bij de vrouwen. De atlete van RESC knalde te vroeg uit de startblokken, maar de jury oordeelde dat er te veel rumoer was. Zagré greep haar tweede kans met beide handen door naar een knappe 13”00 te stormen. Haar concullega bij RESC, Yanla Ndjip-Nyemeck, nam de tweede reeks voor haar rekening in 13”13. Nafi Thiam plaatste zich in haar kielzog met 13”66 voor de finale. Collega-zevenkampster Noor Vidts zette de slotserie naar haar hand in een prima 13”42. De wind stuwde de Vilvoordse met 2.9m/s wel net iets te hard vooruit.

Foto: Jolien De Bock

15u18: In het hoogspringen heeft niemand, met inbegrip van de tegenwind, Thomas Carmoy aan het twijfelen kunnen brengen. De man uit Charleroi vloog als enige over 2m20 en kon de lat toen naar zijn persoonlijke recordhoogte, 2m30, verleggen. Drie beloftevolle pogingen mislukten, maar de titel neemt Carmoy wel mee naar huis. Jef Vermeiren leek voor het zilver naar Brugge afgezakt te zijn maar kwam niet verder dan 2m13, hij werd vierde. Giebe Algoet en Lars Van Looy vervolmaken na Carmoy het podium.

15u09: Ilona Masson heeft met een gouden plak in het hinkstapspringen op een fenomenale manier revanche kunnen nemen voor het verspringen van gisteren. Toen leidde ze na drie rondes, maar viel ze na een knotsgekke ontknoping nog naast het podium. Vandaag zette ze de competitie al in de eerste poging naar haar hand met een knappe 13m40, weliswaar met iets te veel hulp van de wind. Toen de overwinning bij haar laatste beurt al binnen was, sprong ze onder geldige omstandigheden met 13m35  een nieuw nationaal belofterecord. Saliyya Guisse en Elsa Loureiro maakten met 12m59 en 12m28 het Waalse podium compleet.

Foto: Jolien De Bock

15u01: De 3.000m steeple bij de mannen werd gewonnen door Clement Deflandre in 8’41”03. In het begin van de wedstrijd kozen alleen Deflandre, Rémi Schyns en Tim Van De Velde voor het spoor van de haas. Van de Velde kent door blessureleed een zeer verstoord seizoen en moest het snellere duo dan ook laten gaan. Bij de bel voor de laatste ronde had belofte Clément Labar hem bijgehaald, maar Van De Velde liet zich niet kennen in de slotsprint. Ook voor de eerste plaats werd gesprint en het was Deflandre die de armen in de lucht mocht gooien. Pieter-jan Hannes legde beslag op de vijfde plaats.

14u51: Camille Laus heeft zoals verwacht haar eerste nationale titel op de 800m gepakt. Ze kroop meteen in de slipstream van de haas en behield de hele race het initiatief. In de laatste 200m sloeg Laus een beslissende kloof met Vanessa Scaunet en Annelies Nijssen om te finishen in 2’05”35. Achter de cheetah troefde Scaunet in een spannende sprint om het zilver Nijssen af.

14u38: Met Maxime Delvoie als haas leek een snelle chrono op de 1500m aanvankelijk tot de mogelijkheden te behoren. Toen die na 800m de teugels loste kwam er echter niet meteen initiatief. Vooral Ismael Debjani zal gefoeterd hebben want hij was de enige van de drie favorieten die de limiet voor Boedapest nog niet beet had. De koers werd beslecht met een zinderende nek-aan-neksprint tussen Debjani, Ruben Verheyden en Jochem Vermeulen. Het was Verheyden die de Belgische titel greep voor Debjani in 3’41”78.

14u26: Vooraf was het moeilijk om te voorspellen wie bij de mannen de baanronde met hindernissen naar zich toe zou trekken en de finale werd ook een echte nagelbijter. Dries Peeters lag een hele race aan de leiding, gevolgd door Wout Bex en Mimoun Abdoul Wahab. Peeters hield stand tot na de laatste horde, maar werd op de meet nog geklopt door een sterk eindigende Bex. De winnende tijd was een bescheiden 52”81, maar dat had alles te maken met de krachtige wind. Het brons ging naar EK-ganger Wahab. Tuur Bras en Dylan Owusu vielen onderweg uit met blessures.

14u09: Nina Hespel had op dit BK de kans om terug te slaan na haar vijfde plaats in Espoo. Dat deed ze ook door de 400mH te winnen in 57”44. Ze liep een dominante koers tot horde zeven waar Kylie Lambert en Ilana Hanssens de kans leken te krijgen om terug te komen. De wind blaast vandaag zeer krachtig en zorgde voor een aarzeling. Daarna herstelde Hespel en won ze nog vrij comfortabel. De nu 22-jarige schenkt zichzelf een prachtig verjaardagscadeau. De eindsprint tussen Lambert en Hanssens was spannend en het was die eerste die het zilver over de streep kon trekken.

Foto: Jolien De Bock

14u00: Weinig verrassend trok Jolien Boumkwo de kogelstrijd naar zich toe. Dat deed de atlete van VAC na een constante serie zonder echte uitschieter. De verste kogel landde uiteindelijk na 16m53. Na haar vatte Elena Defrère post op haar vertrouwde zilveren stek met 15m01. Noor Vidts kende een degelijke test richting Boedapest. Met 13m99 en vooral vijf worpen over de 13m60, kaapte de meerkampster het brons weg.

Foto: Jolien De Bock

13u38: Delphine Nkansa maakt in afwezigheid van Rani Rosius jacht op de dubbel 100-200. Met weliswaar veel rugwind liep de atlete van Excelsior in de eerste reeks van de 100m comfortabel naar 11”29. Elise Mehuys volgde haar goede voorbeeld door naar exact dezelfde tijd te knallen. De wind blies opnieuw te fel in het voordeel maar Mehuys dook meer dan een tiende onder haar PR. Ze toont dat ze die snelheid in de benen heeft en hoog mag mikken. Mariam Oulare won de derde reeks voor Rani Vincke in 11”45. In de afsluitende serie was er plots weer een geldige windsterkte en Marine Jehaes werd het kind van de rekening. Janie De Naeyer won en Jehaes had aan 11”73 niet genoeg om door te stoten. De finale van de 100m gaat om 15u45 door, die van de 200m sluit het BK af om 18u30. Ook op de 100m bij de vrouwen viel een Belgisch record te noteren. Chloé Van Elslande liep 14″25 en grijpt behalve de titel dus ook het nationaal record in de categorie IPC 46.

Foto: Jolien De Bock

13u36: In de eerste kampfinale van de dag graaide hamerslingeraar Rémi Malengreaux zijn zevende titel op rij mee. Zijn 61m41 uit de tweede beurt was voldoende om het Molse duo Devlin Neyens en Orry Willems af te houden. Die laatste slingerde Gentenaar Kobe Gieghase van het podium met een ultieme worp van 58m40.

13u21: Topfavoriet op de 100m Kobe Vleminckx is zijn jacht op een vijfde opeenvolgende titel prima gestart. De spurtbom liep met 10”55 ontspannen naar de winst in de eerste reeks. In de volgende serie haalde Ibrahim Camara het verrassend. Jordan Paquot van Seraing kreeg helaas af te rekenen met een blessure. De snelste van het pak was Ward Merckx. De vicekampioen van vorig jaar klopte in 10”52 Antoine Snyders. De laatste reeks was een prooi voor falcon Valentijn Hoornaert, die 10”58 klokte. In de reeks voor atleten met een beperking werd een nieuw Belgisch record gevestigd. Illias Ben Kaddour liep 14″37 in de categorie IPC63.

Foto: Jolien De Bock

12u20: Over 10 minuten begint het hamerslingeren bij de mannen. Op papier lijkt dat een duel tussen Rémi Malengreaux en Orry Willems te gaan worden. Net als gisteren staat er best wat wind maar is de zon met momenten ook van de partij.

Zowel het tijdschema als de resultaten kan u hier terugvinden.
Voor de livestream kan u hier terecht.
De voorbeschouwing kan u dan weer hier nalezen.