Yannick Michiels deed waar nog geen enkele andere Belg ooit in slaagde. Hij werkte zich namelijk op tot de absolute nummer één van de wereld in de sprintdiscipline van het oriëntatielopen. Michiels, ook bekend van onder meer de CrossCup, is echter nog lang niet voldaan en droomt luidop van een podiumplaats op het WK.

Yannick Michiels was de afgelopen maanden niet veel in eigen land. Hij vertoefde namelijk vaak in het buitenland voor stages en wereldbekerwedstrijden. Mét succes, zo bleek. “Afgelopen zomer vond er geen sprintdiscipline plaats op het WK oriëntatielopen”, begon de 28-jarige atleet. “Daarom werd er een doel gemaakt van de resterende World Cup-manches. Ik kon mij tijdens de zomermaanden goed voorbereiden en trok met het nodige vertrouwen naar Zwitserland en China. In Zwitserland tekende ik voor mijn tweede overwinning ooit in een World Cup-wedstrijd. Amper drie weken later boekte ik opnieuw succes in China met een derde overwinning. Met twee zeges op korte tijd kan ik alleen maar spreken van een succesvol seizoen”, glunderde Michiels.

Die zeges waren niet alleen goed voor het zelfvertrouwen, maar loodsten hem ook naar de eerste plaats op de World Cup ranking. Nog nooit stond een landgenoot helemaal bovenaan de ranglijst. “Het is natuurlijk fijn en uniek om te kunnen zeggen dat je de eerste Belg bent die op nummer één staat in de Sprint Orienteering World Cup ranking. Het is zeker een eer. Op een WK en tijdens de World Cup kan je natuurlijk het hoogste aantal punten sprokkelen waardoor ik er met mijn twee overwinningen goed voorstond. Tussendoor deed ik ook nog enkele kleinere wedstrijden en ook daar vielen punten te rapen”, legde de atleet van VMOL uit.

Yannick Michiels – Foto: Tomas Sisk

De honger is echter nog lang niet gestild bij de oriëntatieloper. Michiels mag dan wel de nummer één zijn, maar dat belet hem niet om nieuwe doelen te stellen, te beginnen met het Sprint WK in Denemarken van volgend jaar. “Die eerste plaats geeft me voornamelijk veel voldoening en erkenning, maar ik heb zeker nog niet alles bereikt binnen mijn sport. Volgend jaar wordt voor het eerst een Sprint WK georganiseerd. Dat staat uiteraard met stip aangeduid. Ik won twee jaar terug al eens zilver op de World Games, maar een WK-medaille ontbreekt nog. Ik hoop dan ook om in Denemarken mee te kunnen strijden voor het podium. Volgend jaar wil ik overigens opnieuw goed voor de dag komen tijdens de World Cup-manches. Het jaar nadien staat dan weer volledig in het teken van de World Games en het EK in Rusland”, aldus de ambitieuze atleet.

De voorbije winters was Michiels meermaals in het veld terug te vinden. In 2015 stond hij zelfs aan de start van het EK veldlopen waar hij, ondanks een kuitblessure, 59e werd. Dit seizoen zagen we hem nog niet door het veld ploeteren, maar de atleet sluit niet uit dat daar in de toekomst verandering in komt. “De combinatie met atletiek is niet evident, maar ook in die sport wil op hoog niveau presteren. Door mijn drukke planning is het lastig om veel loopwedstrijden in te plannen. De wintermaanden openen weliswaar meer mogelijkheden. Deze winter is er echter beslist om het iets rustiger aan te doen waardoor ik sneller voor wegwedstrijden zal kiezen, dan voor het veldlopen. Maar in de toekomst hoop ik zeker nog eens een volledige CrossCup af te werken”, besloot de nummer één van de wereld in het oriëntatielopen.