Julien Wanders heeft voor eigen volk in Genève de 42ste Course de l’Escalade op zijn naam geschreven. Het Zwisterse toptalent won de 7,3 kilometer lange wedstrijd in een tijd van 20’39, zeven seconden sneller dan het parcoursrecord dat hij vorig jaar neerzette. Wanders haalde het van de Ethiopiër Telahun Haile Bekele, de snelste man op 5.000m in 2019 en de Zwitser Tadesse Abraham. Volgende week zondag staat Wanders aan de start van het EK veldlopen in Lissabon met één doel voor ogen: een eerste internationale medaille behalen.

Julien Wanders is in Europa heer en meester als het op stratenlopen aankomt. De nog altijd maar 23-jarige Zwitser verbaasde echter de afgelopen weken door aan te kondigen dat hij met veel plezier zou deelnemen aan het EK veldlopen in Lissabon. Een beslissing die volgde nadat Wanders op het WK in Doha de mist in ging. De atleet haalde de WK-finale van de 5.000m niet en stapte uit tijdens de rechtstreekse finale van de 10.000m (ondanks dat hij afgelopen zomer goed was voor de beste Europese prestatie van het jaar met 27’19″29). Net na Doha was hij er wel bij op de Ineos 1:59 Challenge om als tempomaker te fungeren voor Eliud Kipchoge. Vandaag begon Wanders zijn winterseizoen met een wedstrijd voor eigen volk in Genève. De Course de l’Escalade kent geen geheimen voor de Europese recordhouder op de tien kilometer en halve marathon.

Julien Wanders (uiterst rechts) tijdens de Ineos 1:59 Challenge – Foto: NN Running Team

De atleet van het NN Running Team was de afgelopen twee jaar al de beste in Genève en liet ook vandaag niets aan het toeval over. Wanders startte, zoals iedereen het van hem ondertussen gewoon is, als een raket. Alleen de Ethiopische 5.000m-sensatie Telahun Haile Bekele maakte aanstalten om te volgen. De Ethiopiër hield uiteindelijk ongeveer een halve wedstrijd stand, daarna koos Wanders definitief het hazenpad. De Zwitser zou uiteindelijk over de finish snelle in 20’39, zeven seconden beter dan het parcoursrecord dat hij vorig jaar had neergezet. Bekele finishte als tweede op 13 seconden van de winnaar. Tadesse Abraham maakte het Zwitserse feestje compleet met een derde stek, op weliswaar 32 seconden van zijn jonge landgenoot.

Volgende zondag hoopt Wanders op het EK veldlopen een eerste internationale medaille in de wacht te slepen. In de jeugdcategorieën kon de atleet nooit overtuigen, ondanks dat hij vaak als topfavoriet startte. Daardoor verscheen de Zwitser de afgelopen jaren gewoonweg niet aan de start van een EK in het veld. Na vier jaar afwezigheid hoopt hij in Lissabon te oogsten. “Het EK wordt een mooie uitdaging. Vandaag heb ik vertrouwen getankt én me vooral geamuseerd, dat was belangrijk nadat het in Doha fout liep. Ik hoop hetzelfde te kunnen zeggen binnen zeven dagen. Het zal zeker anders zijn, want ik ben al jaren niet meer aan het crossen. Ik kon het vroeger echter wel en mijn conditie is uitstekend, dus ik denk dat ik klaar ben”, aldus de razendsnelle stratenloper.

Isaac Kimeli (tweede van links) op het EK veldlopen in Tilburg – Foto: Jeroen De Meyer

Wanders maakt deel uit van een enorm sterke seniorenwedstrijd. Onder meer de Turken Aras en Ali Kaya, de Italiaan Yermaneberhan Crippa , de Brit Andy Butchart, de Spanjaard Ouassim Oumaiz en de Noor Filip Ingebrigtsen (onder voorbehoud) staan op de inschrijvingslijst. De vraag is natuurlijk wat onze landgenoten Isaac Kimeli en Soufiane Bouchikhi in zo’n sterk veld kunnen verwezenlijken.