Bashir Abdi en Koen Naert hebben zich opnieuw getoond op Nederlandse wegen. Nadat het duo op de Zevenheuvelenloop nog vijfde en zesde werd, deden ze tijdens de Montferland Run in ‘s-Heerenberg nog beter. Abdi finishte na 15 kilometer als derde op slechts 19 seconden van de Oegandese winnaar Stephen Kissa. Europees marathonkampioen Naert moest slechts zeven seconden toegeven op zijn landgenoot. Gisteren was Yannick Michiels overigens aan het feest in het Zwiterse Gossau in een wedstrijd over 8,5 kilometer.

De Montferland Run behoort met zijn passage door een heuvelachtig en bosrijk landschap naar eigen zeggen tot één van de mooiste wedstrijden van Nederland. Ons Belgisch duo dat de laatste maanden zowel op de piste als op de weg furore maakt, kon deze wedstrijd dan ook niet aan hun voorbij laten gaan. Koen Naert en Bashir Abdi trokken net als twee weken geleden de grens over om het buitenlands gezelschap op te zoeken. Na 10 kilometer volgden onze landgenoten nog steeds in het spoor van de leiders. Uiteindelijk konden in de laatste vijf kilometer toch nog twee atleten ontsnappen. Met de overige tegenstand maakten onze landgenoten wel komaf waardoor een derde en vierde plaats het verdict was voor Abdi en Naert. De vice-Europese kampioen op de 10.000m haalde het zo opnieuw van de Europese kampioen op de marathon. Met 43’40 deed Abdi er zeven seconden minder lang over dan Naert die 43’47 afklokte. Stephen Kissa en Solomon Berihu, de nummers één en twee in ‘s-Heerenberg waren echter toch nog een maatje te groot voor onze landgenoten. Zij maakten er een wel heel spannend slot van door exact even lang te doen over de 15 kilometer. Beide atleten kregen allebei 43’21 achter hun naam, maar het was toch overduidelijk Kissa die als eerste over de finish snelde. Het parcoursrecord dat Geoffrey Mutai in 2012 naar 42’25 bracht bleef makkelijk overeind. Bij de vrouwen leek het parcoursrecord (48’32) meer in gevaar te komen, maar Joan Melly bleef met 48’44 nog relatief ruim boven deze besttijd.

Michiels de beste in Gossau

Abdi en Naert waren niet de enige Belgen die het afgelopen weekend goed presteerden op straat. Yannick Michiels kwam aan de start in het Zwitserse Gossau. Michiels won er de wedstrijd over 8,5 kilometer in een chrono van 25’13″06. Onze landgenoot bleef daarmee de nummers twee en drie uit respectievelijk Marokko en Zwitersland met maar liefst 25″ voor.

https://www.instagram.com/p/Bq243ckHL_v/