Laura Swannet was misschien wel de meest verrassende naam bij de EK-selectie voor Lissabon. De atlete van ATAC greep in Roeselare haar kans door er eerste belofte te worden. Aanstaande zondag staat ze voor haar vuurdoop in het nationale veldlooptruitje.

Laura Swannet heeft voor de meeste atletiekliefhebbers nog een introductie nodig. De 20-jarige studente aan de KU Leuven is vooral bekend in het triatlon-milieu. In de winter probeert ze steevast haar conditie te onderhouden aan de hand van veldlopen. Vorig jaar werd ze op het BK nog tweede na Mathilde Deswaef, ook de twee jaren voordien was ze op het podium terug te vinden.

Afgelopen zomer kende de triatlete een succesvol jaar. Ze werd Belgisch kampioen op de ploegentriatlon, de kwart- en sprintafstand alsook op de mixed relay. Toch kwam voor velen, inclusief Swannet zelf, de EK-selectie uit de lucht gevallen. “Ik had dat zelf vooraf ook niet verwacht. Het was al lang geleden dat ik een cross had gelopen en had nog maar drie weken training achter de rug. Eigenlijk wou ik in Roeselare gewoon zien hoe mijn huidig vormpeil was. Tijdens de wedstrijd had ik geen flauw idee wie er voor mij liep en of ik eerste belofte was.”

Laura Swannet – Foto: Jimmy Cailly

In Roeselare kon de Europees kampioene duatlon van 2018 de andere beloften net van zich afhouden. Daarmee verzekerde ze zich voor deelname aan haar eerste EK veldlopen. Al was niet iedereen daar even gelukkig mee. “Ik was achteraf een beetje gechoqueerd van wat ik in de krant las. ‘Laura Swannet maakt veldloopsters belachelijk’, stond er. Hiervan werd ik echt stil. Dit vind ik zo fout. Eigenlijk betekent mijn prestatie meer voor mij, dat je triatleten niet zomaar moet onderschatten. Dat wij geen mensen zijn die gewoon wat zwemmen, fietsen en lopen, maar dat wij bij elke discipline meedraaien met de top. Ik heb ook weet van andere internationale triatleten die op het EK veldlopen aanwezig zullen zijn. Wat je hier nu in ons land ziet, zie je overal. Ik had liever ‘Laura Swannet maakt triatleten trots’ in de krant gezien. Ik weet dat het voor sommige mensen vreemd is dat ik ga lopen in Lissabon, maar als ik er ben dan sta ik er. Het is niet dat ik het veldlopen zomaar even doe. Ik ga ook voluit, ben ook moe als ik aankom en de volgende dag heb ik ook last aan mijn kuiten.”

Aanstaande zondag gaat ze van start op haar belangrijkste veldloop ooit, maar wat zijn nu eigenlijk de vooruitzichten? “Ik ga mijn best doen en alles eruit halen. In de aanloop heb ik wel wat specifiekere looptrainingen afgewerkt, al laat ik mijn zwemmen en fietsen niet links liggen. Ik verwacht vooral dat het een fantastische ervaring zal zijn. Een plaats bij de eerste 50 zou mooi zijn.”