Drie Belgen hebben gisteren een stevige halve marathon neergezet in Barcelona. Amaury Paquet en debutanten Yannick Michiels en Pierre Denays deden het voortreffelijk in de Catalaanse hoofdplaats. Paquet was in het verleden al goed voor 1u02:28. In Barcelona benaderde hij die chrono met 1u02:59. Michiels en Denays doken onder 1u04. De winst ging naar de Keniaan Victor Chumo die met 59’58 net onder het uur bleef.

De halve marathon in Barcelona is gekend om zijn hoge niveau. Dat was gisteren niet anders. Drie landgenoten finishten in de top 40, wat al het een en ander wil zeggen, aangezien 39 atleten onder 1u04 doken. Amaury Paquet was op papier de beste Belg en maakte dat ook waar. Paquet finishte als 20ste in een mooie 1u02:59. De atleet mag gezien die chrono dromen van het EK in Parijs. Vier jaar geleden bedroeg de EK-limiet op de halve marathon 1u03:40. Dromen over het EK kan ook Yannick Michiels. Michiels debuteerde op de halve marathon en deed het erg goed met 1u03:39, net onder de richttijd van vier jaar geleden dus. Ook Pierre Denays kwam sterk voor de dag als debutant. Denays bolde 15 seconden na Michiels over de meet.

Yannick MIchiels – Foto: Golazo

Om op het podium te staan was minstens 1u00:00 nodig, aangezien Winnaar Victor Chumo het na een sprintje haalde van de Oegandees Stephen Kissa en Moses Koech in 59’58. Kissa en Koech volgden allebei op twee seconden van Chumo. De eerste Europeaan werd de Brit Ben Connor op een achtste stek in een stevige 1u01:34. Ook onze noorderburen deden het goed in Barcelona. Frank FutselaarBart Van Nunen en Bjorn Koreman waren respectievelijk goed voor 1u03:11, 1u03:37 en 1u03:55.