In het Roemeense Brasov heeft Agnes Ngetich het ‘women-only’ wereldrecord op de 10 kilometer op de weg aangescherpt. De Keniaanse kwam na 29’24 binnen en moest zo maar twee handenvol seconden toegeven op de snelste tijd ooit gelopen door een vrouw. Dorian Boulvin klokte exact dezelfde tijd als de nieuwe wereldrecordhoudster. Beter verging het Juliette Thomas die met 34’19 op een zucht van haar (oude) PR strandde.

Tijdens het Brasov Running Festival in Roemenië heeft Agnes Ngetich een straf solonummer opgevoerd. De 22-jarige atlete nam een vliegende start en werkte de eerste helft van haar 10 kilometer op de weg af in 14’25. Daarmee stak ze al een klein tijdsvoordeel op het wereldrecordschema op zak.

Terwijl de concurrentie seconden achterop voor de tweede plaats vocht, bleef het voorin bij de Keniaanse vlot draaien. Ngetich pakte zelfs nog wat extra bonus op het beoogde schema en finishte na 29’24, ruim een halve sneller dan het voormalig wereldrecord van Agnes Tirop uit 2021. Tirop, die in hetzelfde jaar als haar WR om het leven werd gebracht door haar man en trainer, kwam twee jaar geleden tot 30’01. Het is dus voor het eerst dat de barrière van de 30 minuten gesloopt wordt in een ‘women-only’ wedstrijd.

Ngetich moest bovendien maar tien seconden toegeven op het overall wereldrecord van Yalemzerf Yehualaw. De Ethiopische heeft met 29’14 en 29’19 de twee snelste tijden in de geschiedenis op haar naam staan. De chrono van Ngetich is de derde snelste tijd ooit.

Dorian Boulvin en Juliette Thomas waren er ook bij in Brasov. Thomas kon nog net een plaats in de top tien afdwingen door naar 34’19 te lopen, amper negen seconden trager dan haar persoonlijk record. Hoewel Thomas vorige week eigenlijk al een pak sneller ging. Haar 33’26 van de Big 10 Rotterdam werd aanvankelijk echter niet erkend. Volgens de organisatie gaat het om een administratieve fout bij World Athletics en zal de Nederlandse Atletiekunie ervoor zorgen dat die toptijd nog gehomologeerd wordt. Boulvin viel met een elfde plaats net buiten de top tien. De atleet scherpte vorige week nog zijn PR aan tot 28’34, maar kwam daar vandaag niet bij in de buurt. Hij moest van start tot finish alleen aan de bak wat resulteerde in een tijd van 29’24. De race bij de mannen werd uiteindelijk gewonnen door Weldon Langat in 27’05.

Joris Keppens test in Tallinn de benen op halve marathon

Gisteren werd ook de wegen in het Estse Tallinn en het Nederlandse Varsseveld onveilig gemaakt. Joris Keppens liep in Tallinn solo naar een zevende plaats in 1u06:07 op de halve marathon. De atleet die in volle voorbereiding is op de marathon in Berlijn finishte daarmee als eerste Europeaan. Op de Kramp Run was Julie Voet de beste Belgische bij de vrouwen op plaats drie. Zij liep binnen na 16’47. Bij de mannen haalde Nicholas Schyns het van onder meer Yannick Michiels en Sander Vercauteren met 14’17 tegenover respectievelijk 14’34 en 14’38. De overwinning moest Schyns wel laten aan de Nederlander Richard Douma (14’10).

Michiels mocht een dag later wel het hoogste schavotje van het podium op. Vandaag, zondag, liep de oriëntatieloper naar winst tijdens de Singelloop in Enschede. Michiels hield na 8 kilometer net geen twintig seconden over op zijn dichtste belager.