Oriëntatieloper Yannick Michiels heeft zich vorig weekend op de CrossCup in Mol getoond door als derde te finishen op de korte cross. “Op deze manier kon ik nadien nog specifiek bijtrainen voor de lange cross in Roeselare”, verduidelijkt de 27-jarige atleet van VMOL zijn ambities. Na een EK-deelname in 2015 hoopt hij zichzelf opnieuw in de schijnwerpers te lopen.

“Ik ben nog niet zo lang terug van China. Vijf oriëntatiewedstrijden werden er op korte tijd afgewerkt, bijtrainen was daar dus niet echt mogelijk. Het is iets wat ik al jaren doe, helaas valt dit steeds samen met de start van het veldloopseizoen”, verklaart Yannick Michiels zijn keuze. “In combinatie met de lange terugreis en bijhorende jetlag had ik dan ook met mijn trainer beslist om te passen voor de lange cross. Voor eigen club en publiek stond ik wel graag aan de start van de korte cross. Tien minuten in het rood gaan lukt me nog wel, en op deze manier kon ik nadien nog specifiek bijtrainen voor de lange cross.”

Yannick Michiels op het EK veldlopen in 2015. – Foto: Jeroen De Meyer

De 27-jarige Michiels werd er na een mindere start derde na Valère Hustin en Ismael Debjani. “De zandstroken lagen me duidelijk beter. De verloren energie door de vele inhaalmanoeuvres zorgde ervoor dat er niet meer inzat dan brons. Ik kijk toch uit naar minder gedrum in de lange cross. Mocht er een kans zijn de Belgische ploeg te versterken voor Tilburg zie ik dat zeker zitten.” In 2015 mocht hij reeds proeven van een EK veldlopen. In het Franse Hyères werd hij toen 59ste. “Op een goede dag, denk ik wel te behoren bij de zes kanshebbers voor een EK-ticket. Met Soufiane missen we dan wel een sterkhouder, al denk ik dat er voldoende weerstand is van de rest, zeker gezien de weelde aan sterke lopers in het huidige mannenveld.”

Yannick Michiels – Foto: Johnny De Ceulaerde

“Aangezien mijn specifieke voorbereiding voor het veldloopseizoen wat later is begonnen hoop ik mijn vorm nog te kunnen verbeteren. Een stevige trainingsperiode de komende weken in een vertrouwde thuisomgeving zal me zeker goed doen. Daarnaast slaap ik terug in mijn hoogtetent, iets wat in het verleden steeds goed opbracht. Ik zal nog één wedstrijd lopen voor Roeselare, de sterk bezette wegwedstrijd in het Zwitserse Bulle op 17 november. Daarna wil ik optimaal aan de start staan in Roeselare.”

Ook na Roeselare zal Yannick Michiels nog in het veld te zien zijn. “Ik zal de CrossCup-manches op de lange cross afwerken in combinatie met enkele (buitenlandse) wedstrijden. Een uitstap naar de indoorhal doe ik niet. In 2019 zal ik mij meer toeleggen op atletiek, aangezien ik tot 2020 moet wachten op een nieuwe kans voor het WK orientatiëlopen.”