Naast de Easykit Crosscup in Roeselare, waarbij het nog steeds koffiedik kijken is welke Belgen geselecteerd zullen worden voor het EK-veldlopen, vond gisteren ook de Internationale Warandeloop plaats bij onze noorderburen. In tegenstelling tot de afgelopen jaren waar het Crossgala nog plaatsvond in het Warandepark, werd er dit jaar gekozen voor Safaripark de Beekse Bergen. Op deze locatie vindt namelijk het EK veldlopen in 2018 plaats. Voor vele internationale atleten was het dan ook een ideale test met het oog op een eventuele deelname volgend jaar.

Doordat de Lage Landen in elkaars vaarwater zitten en de Warandeloop in Tilburg dus overlapt met onze eigen Easykit Crosscup te Roeselare, zakten er dit jaar maar weinig Belgen af naar Nederland. Bij de lange cross mannen had de Zweed Napoleon Solomon zichzelf op voorhand als favoriet aangewezen en zo gezegd zo gedaan. Over een afstand van 10.3 kilometer plaatste Solomon halfweg wedstrijd een versnelling waarop de rest van de atleten niet meteen reageerde en de overwinning al in zicht lag. Op de modderige omloop moest zesvoudig Nederlands crosskampioen Khalid Choukoud nog net de Duister Richard Ringer voorlaten om zo als beste Nederlander op een derde plaats te stranden. Onze landgenoten Nick van Peborgh en Yannick Michiels hielden goed stand in het internationale gezelschap en finishten respectievelijk als tiende en twaalfde. Verder maakte Thomas Vandormael een goede beurt bij de mannen in de korte cross. Hij eindigde als vierde na drie Nederlanders.

Yannick Michiels – Foto: Tomas Sisk

Ook bij de lange cross vrouwen triomfeerde een Zweedse atlete. De in Eritrea geboren Meraf Bahta ging met winst aan de haal. De Zwitserse Fabienne Schlumpf en Duitse Elena Burkard vervolledigden het podium. Andrea Deelstra, die drie weken geleden in Mol nog als vierde eindigde, werd in het safaripark eerste Nederlandse. In een sterk deelnemersveld kwam ze als achtste over de meet. Karen Van Proeyen nam als enige Belgische senior deel aan de lange cross vrouwen en werd pas 27ste.

De Nederlandse junioren vrouwen maakten een goede beurt in eigen land en zullen op het EK veldlopen te Samorín wellicht meespelen voor winst in het ploegenklassement. Bij de junioren mannen stond opnieuw een Zweed op het hoogste schavotje. Thomas Vanoppen eindigde als eerste Belg op een negende plaats in deze wedstrijd.

De volledige uitslagen vindt u via deze link.