Yannick Michiels mikt deze zomer op het WK oriëntatielopen. Daarna hakt hij de knoop door en gaat hij zich op 27-jarige leeftijd voor even meer toeleggen op één discipline. “De kans bestaat dat ik een stap zet naar de langere afstanden.”

Yannick Michiels won vorig jaar zilver op de Wereldspelen in Polen. De oriëntatieloper en langeafstandsloper reist vaak de wereld rond om zijn sport te beoefenen. “Afgelopen winter heb ik inderdaad vaak op het vliegtuig gezeten”, grapt Michiels. “Ik vertoefde in maar liefst elf verschillende landen, waarvan tweemaal in Azië. Een deelname aan de CrossCup was zo uitgesloten, zeker omdat de vele wedstrijden ook nog in mijn kleren kropen.”

WK oriëntatialopen in Letland

Foto: Tomas Sisk

“De Zandvoort Circuit Run 12km werd mijn afsluiter van het winterseizoen en was tevens mijn langste wedstrijd van afgelopen winter.” Michiels liep dit jaar al drie persoonlijke records op de weg. Een gegeven dat perspectieven opent voor volgend seizoen. “Omdat ik nog steeds twee sporten combineer, is het steeds een uitdaging voor mijn trainer om zowel een trainingsschema als wedstrijdprogramma op te stellen.” Gelukkig hoeft hij niet elke wedstrijd voluit te gaan: “Ik loop regelmatig een oriëntatiewedstrijd als doorgedreven training, omdat dit niet echt na te bootsen valt in een normale training. De kaartbeslissing en simulaties onder druk, zijn vaak enkel te trainen aan een hoger tempo bij de sprint.

“Je mag mij zeker aan de start verwachten van de 5.000m op de IFAM”, blikt hij al even vooruit. “Mocht die wedstrijd meevallen verschijn ik wellicht nog iets meer op het tartan.” De pupil van Peter Kelchtermans mikt deze zomer op het WK oriëntatialopen in Letland. 4 augustus staat dan ook met stip aangeduid in zijn agenda. Daarnaast wil hij goed zijn op het Europees kampioenschap in Zwitserland, dat vroeg op het seizoen valt. Voor beide kampioenschappen is hij reeds geplaatst.

De eeuwige combinatie?

De 26-jarige Michiels combineert al enkele jaren beide sporten. Zou hij zich dan nooit afvragen hoe ver hij kan geraken wanneer hij voor één discipline kiest? “Het is fijn om in beide sporten op hoog niveau te presteren. Ik houd dan ook graag alle deuren open. Zowel in wedstrijdkeuze als trainingsaanpak werk ik graag samen met mijn trainer. Niet evident, zeker als ik weer ergens in Hong Kong door de jungle zit te lopen.”

Yannick Michiels – Foto: Peter Wagemans

Het is de laatste keer dat er op het WK zowel een bos- als sprintdiscipline staat gepland. “4 augustus blijft mijn belangrijkste afspraak van het jaar, daarna liggen mijn kaarten anders verdeeld. De kans bestaat dat ik mijn focus voor even verleg naar de atletiek. Misschien zet ik wel een stap naar de langere afstand. Mijn sponsor Adidas heeft immers een unieke, nieuwe schoen op de markt gebracht (Adizero SUB2; red.), die exclusief verkrijgbaar is bij Runners’Lab. Blijkbaar wordt er toch rekening gehouden met oriëntatieloper Yannick Michiels!”, besluit hij met een knipoog.