Usain Bolt is nog niet zeker van een plaatsje in het Jamaicaanse team voor de Olympische Spelen in Rio. De 29-jarige Jamaicaan liep tijdens zijn halve finale op de 100m, die hij won in 10”05, een klein scheurtje op in de hamstrings. De titelverdediger op de 100m, 200m en 4x100m vroeg meteen een medische vrijstelling aan voor de trials om zich later dit seizoen alsnog te kwalificeren.

“Ik zal me zo snel mogelijk laten verzorgen en hoop in vorm te zijn op 22 juli, wanneer de Diamond League-meeting in Londen plaatsvindt. Daar hoop ik me te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro”, aldus Bolt.

De regerende olympische kampioen zit dus met de handen in het haar én dat amper zes weken voor de Olympische Spelen in Rio. Al moet hierbij gezegd worden dat het gaat om een klein scheurtje en het nog altijd gaat over de levende legende die Bolt al heel wat jaren is (ondanks zijn nog jeugdige leeftijd). De Jamaicaan bewijst elk kampioenschap weer dat hij er staat wanneer het van hem wordt verlangd, waardoor er nu ook geen paniek hoeft gezaaid te worden. Bolt bewees dit seizoen al degelijk in vorm te zijn, zeker in vergelijking met vorig jaar waarin hij lang op zoek moest gaan naar het goede competitieritme. Het valt uiteraard af te wachten hoeveel last hij van dit euvel zal ondervinden, maar gezien de vroegtijdige diagnose zou het wel goed kunnen meevallen.

Door de afwezigheid van Bolt in de finale ging de winst naar Yohan Blake in 9”95. De 100m bij de vrouwen zorgde echter voor meer spektakel, aangezien Elaine Thompson naar de vierde snelste tijd ooit snelde met 10”70. Die tijd bezorgde de vice-wereldkampioene op de 200m ook de beste wereldjaarprestatie én ze bleef zo Shelly-Ann Fraser-Pryce voor. Fraser-Pryce moest met 10”93 duidelijk haar meerdere erkennen in de 24-jarige Thompson.