Op het BK 10.000m heeft Guillaume Grimard een nieuw PR van 28’34″54 neergezet. Een recordverbetering van 50 seconden, maar onvoldoende om zich rechtstreeks voor het EK in Rome te kwalificeren. Bij de vrouwen mocht Yewbar Denys de armen in de lucht gooien.

Guillaume Grimard was naar het BK 10.000m afgezakt met de duidelijke chrono van 28’20” in gedachten. Aan die tijd was namelijk een rechtstreekse kwalificatie voor het EK verbonden. Voor zijn thuiswedstrijd op de piste van DCLA kreeg Grimard trainingsmaat John Heymans mee als haas. Die had als opdracht om voor rondjes van 68″ te zorgen. Heymans leidde klokvast de dans gedurende 7.600 meter en stuurde Grimard daarna alleen op pad. Rond dat moment kwam de koploper zijn gedubbelde achtervolgers tegen. Arnaud Collard, Pierre Denays en Ward d’Hoore maakten dankbaar gebruik van zijn zog. Grimard zelf botste op zijn limieten en kon zijn vooropgestelde tempo niet vasthouden. Hij finishte in 28’34″54. Niet de verhoopte EK-limiet, maar wel een PR van 50 seconden en goed voor zijn eerste Belgische seniorentitel. Collard (29’28″29) en Denays (29’30″04) mochten mee het podium op.

Ook bij de dames lag de wedstrijd al vrij vroeg in een beslissende plooi en was het organiserende club DCLA dat de titel in eigen huis hield. Yewbar Denys liep weg van haar concurrentes en won finaal de nationale titel in 34’23″63. Anne Schreurs (34’54″35) en Soline Braeckman (35’13″94) werden tweede en derde, net als de winnares in een persoonlijke recordtijd.

Guillaume Grimard: “EK-limiet komt nog, maar ik had het graag vandaag al gedaan”

“Mijn gevoel bij de wedstrijd is best goed. Aanvankelijk had ik nog het geluk dat ik John kon volgen die het tempo heel goed aangaf. Eens hij wegviel, wist ik wel dat 28’20” niet voor vandaag ging zijn. Ik kwam er nog een beetje door, maar het was onvoldoende. Ik ben pas gisteren teruggevlogen van Flagstaff. Misschien was dat iets te kort afgemeten. Mijn gevoel is dat de EK-limiet absoluut wel in de benen zit. Op hoogte ging het supergoed en ik dacht dat het met de vingers in de neus ging lukken, maar ik heb de reis toch onderschat. Het komt nog, maar ik had het graag vandaag al gedaan. Binnen tien dagen loop ik in Londen de Night of the 10.000m PB’s dus daar heb ik een nieuwe kans. Als ik de limiet al had gehad, was er de mogelijkheid om daar nog meer risico’s te nemen.”

“Deze zomer zou ik graag Rome lopen en verder wil ik al mijn PR’s van de tabellen lopen, van 1500m tot 10.000m. Ik ben eindelijk gezond en wil daar van profiteren. Het was mijn eerste ervaring op hoogte en net daarvoor ben ik een weekje – in Colombia op 3000m weliswaar – op vakantie geweest. Daar heb ik wel gelopen, maar veel beperkter. Dat lijkt voor mij qua blessurepreventie heel goed te werken. Ik merk ook altijd dat ik heel snel mijn beste vorm beet heb, zo ben ik vaak heel goed in de eerste cross van het seizoen. Naar de toekomst toe zou het voor mij dus een goede aanpak kunnen zijn om zo nu en dan eens af te remmen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in