Ronnie Baker is dé man van het jaar op de 100m. Hij moest zich afgelopen zomer slechts twee keer gewonnen geven. Vorige week was hij in Polen nog goed voor de beste wereldjaarprestatie met 9”87. De honger van de 24-jarige Amerikaan is daarmee nog niet gestild. Baker komt vrijdag aan de start van de AG Memorial Van Damme. Hij is uit op één ding: winst en de bijhorende diamant en jackpot. Wij trokken naar de persconferentie van de snelste man van het moment.

Ronnie Baker is 24 en lijkt samen met Christian Coleman klaar om de sprint te domineren de komende jaren. Baker komt voor het eerst aan de start van de AG Memorial Van Damme.

“Ik kijk er enorm naar uit. Ik ben dit jaar al enkele keren in België geweest. Na de DL in Parijs was ik hier enkele weken. Het WK voetbal heb ik in Leuven gevolgd en dat was één groot feest. Ik heb helaas nog geen wedstrijden gelopen op Belgische bodem. Daar komt vrijdag verandering in én hoe. Ik denk dat er nog heel wat mogelijk is, ondanks dat het seizoen op zijn einde loopt. Ik zou nog sneller moeten kunnen dan mijn 9”87 van vorige week. Het zal een heuse strijd worden op de 100m, maar ik ga me vooral focussen op mijn eigen race”, aldus de Amerikaanse sprinter.

Baker focuste zich vroeger op de 400m. Hij kreeg via zijn goede prestaties op de baanronde ook een studiebeurs aangeboden. 

“Ik mis de 400m absoluut niet. De trainingen zijn daarvoor iets te lang. Daarmee bedoel ik weliswaar niet dat de trainingen voor de 100m makkelijker zijn. Ze zijn gewoon korter (lacht; red.). Mijn beste baanronde dateert ondertussen ook al uit 2013”, vertelde Baker.

Vorig jaar miste de atleet van coach Darryl Anderson het WK in London, aangezien hij tijdens de Amerikaanse Trials zich blesseerde aan de hamstrings. Hij moest meteen een kruis maken over zijn eerste WK outdoor. Op die manier misliep hij ook de kans om nog met Usain Bolt te lopen. 

“Ik verkeerde toen echt al in een goede vorm, maar helaas speelde die hamstring op tijdens de reeksen van de trials. Het was zonde, aangezien ik klaar was om bij het team te komen. Ik wou maar al te graag eens tegen Usain lopen, maar dat is dus niet gebeurd. Ik hoop hem in de nabije toekomst te ontmoeten. Hij lijkt me een sympathieke reus (lacht; red.)”, ging de Amerikaan voort.

Het blijft een moeilijke kwestie in het tijdperk na Bolt. Elk jaar staat er wel een vervanger op, maar de druk is immens. 

“Hij is een absolute legende. Dat moeten we koesteren. Het is echter geen reden om hem te gaan achtervolgen. Ik wil de beste Ronnie Baker zijn en me niet spiegelen aan de verwezenlijkingen van de persoon die het onmogelijke mogelijk heeft gemaakt. Het is natuurlijk iets dat we vaak horen, maar in mijn geval werkt het motiverend. Niemand hoeft gelimiteerd te zijn. Usain heeft de lat wel gigantisch hoog gelegd, dat kan niemand ontkennen. De prestaties van de nieuwe sprintgeneratie(s) zullen altijd vergeleken worden met de zijne”, vervolledigde de snelste man van het moment.

Baker is op een jaar tijd van de subtop naar de absolute wereldtop gegaan. Daarvoor is een logische verklaring.

“2017 was het eerste jaar waarin ik alles op de 100m heb gezet. Ik merk ook dat discipline meer dan ooit aanwezig is. Dat zal ook zijn rol spelen. Het afgelopen jaar hebben mijn coach en ik heel erg gewerkt aan kleine zaken. Bij mijn start durfde ik wel eens mijn handen en voeten op een andere frequentie te gebruiken. Ik ben leergierig en zet daardoor ook vaak stappen. De komende jaren is er nog ruimte voor verbetering. Zeker op vlak van indeling”, zei de sprinter.

Baker droeg een opvallende ketting tijdens de persconferentie. Het ging duidelijk om een bliksemschicht. Geen referentie naar, opnieuw, Usain Bolt, maar wel naar de superheld “The Flash”.

“Het is gemaakt door mijn neef en ik gebruik het om me eraan te herinneren dat ik de snelste op de aarde wil zijn. God heeft een plan klaar voor mij en dat zal zichzelf wel uitwijzen. Bepaalde tijden ga ik daar absoluut niet op plakken. The Flash is echter niet mijn favoriete superheld. Die titel is weggelegd voor Iron Man. Het feit dat hij naast superintelligent, grappig en rijk, ook nog eens over de coolste gadgets beschikt… Ik durf mezelf wel een nerd te noemen op dat vlak ja (lacht; red.)”, aldus de ‘nerd’.

Van de Jamaicaanse suprematie op de 100m lijkt absoluut geen sprake meer. Daarin zal het wegvallen van Bolt ook meespelen. De beste sprinters komen opnieuw uit de VS.

“Het is een goede zaak dat de Amerikanen aan de top staan. Het houdt ons competitief en laat het beste verhopen met het oog op onze trials van volgend jaar. Ze zullen daardoor nog moeilijker worden… Christian (Coleman; red.) heeft indoor laten zien dat hij tot veel in staat is met zijn wereldrecord. Ik hoop dat we zowel in zaal, als outdoor kunnen bewijzen dat wij de komende jaren gaan domineren. Het is bovendien goed voor de indooratletiek dat de grote namen van de zomer ook in de winter aantreden”, merkte de Amerikaan op.

Op de 200m heeft Baker nog nooit het gewenste resultaat behaald. Met 20”55 lijkt het verschil tussen zijn 100m en 200m des te groter. Al kan hij het relativeren.

“Mijn coach en ik lachen vaak om het feit dat het nog nooit gelukt is om een goede 200m neer te zetten. Ik heb er in het verleden nog niet voldoende gelopen om de juiste tactiek te vinden, maar dat komt waarschijnlijk wel. Ik weet dat ik sneller kan”, besloot Baker.