Wereldkampioene op de 100m Shelly-Ann Fraser-Pryce opende afgelopen zaterdag haar zomerseizoen in Kingston. De 33-jarige Jamaicaanse stelde allerminst teleur voor eigen volk met een chrono van 11″00, ondanks een stevige tegenwind van -2.2m/s. Tajay Gayle, één van de verrassingen van het WK in Doha, sprong naar 8m52 met te veel meewind. In het Zwitserse Bulle snelde Alja Del Ponte naar een topchrono op de 100m met 11″08.

Shelly-Ann Fraser-Pryce mag dan wel eind december haar 34ste verjaardag vieren, versleten is de ze absoluut nog niet. Dat bewees de grootste Jamaicaanse atlete aller tijden afgelopen zaterdag in de hoofdstad Kingston. Met een snedige 11″00 op de 100m had Fraser-Pryce een straat voorsprong op haar landgenotes. Het meest opvallende aan de prestatie is ongetwijfeld de zware tegenwind waarmee de atletes af te rekenen kregen. Fraser-Pryce moest namelijk opboksen tegen -2.2m/s. Met haar 11″00 stoot ze ook de voormalige NCAA-sensatie Sha’Carri Richardson van de eerste plaats op de wereldranglijst. Richardson sprintte één week eerder nog naar 11″05 in Florida.

Wie niet kon overtuigen in Kingston was Elaine Thomspon, de regerende olympisch kampioene op de 100m en 200m. Thompson moest op de 200m vrede nemen met een tweede stek in een voor haar doen matige 22″98. De winst op die 200m was weggelegd voor Shericka Jackson, die op het WK in Doha goed was door dubbel brons op de baanronde en 4x400m. Jackson noteerde 22″89. Tajay Gayle, één van de sensaties van het WK in Doha, behaalde de winst in het verspringen met een sprong van 8m23. Al sprak de 8m52 van de wereldkampioen, weliswaar met hulp van een meewind van +4.5m/s, meer tot de verbeelding.

Del Ponte snelt naar topchrono in Bulle

https://www.instagram.com/p/CCiHKl8pNuR/

In Zwitserland zijn wedstrijden al sinds midden juni aan de gang. Ajla Del Ponte profiteert al enkele weken van die wedstrijden, maar afgelopen zaterdag haalde de 23-jarige Zwitserse echt uit. In Bulle liep ze namelijk naar 11″08, waardoor ze de derde performer is in 2020 op die afstand. In Zwitserland blijft Munjinga Kambundji voorlopig buiten bereik met een nationaal record van 10″95. Del Ponte kon in tegenstelling tot haar collega’s in Kingston wél rekenen op een gunstige meewind van +1.5m/s. Een kanttekening bij haar topchrono is het feit dat Bulle op 771m ligt, waardoor Del Ponte profiteerde van de lagere luchtweerstand. De afgelopen jaren liep het Zwitserse talent ook telkens haar PR’s op hoogte. Na de reeksen en finale van de 100m triomfeerde Del Ponte ook op de dubbele afstand. Haar 22″84 zal echter geen recordboeken halen, aangezien de wind met +2.1m/s net te veel in het voordeel blies.

Tavernier met Frans record, Stahl blijft op honger zitten

Daniel Stahl – Foto: Golazo

Alexandra Tavernier begon op zaterdag aan haar zomerseizoen in Lyon. De Franse recordhoudster in het hamerslingeren opende meteen met een knaller. De 26-jarige atlete slingerde haar projectiel vier maal voorbij 72 meter, met één absolute uitschieter van 74m94. Daarmee verbeterde ze haar eigen nationaal record met tien centimeter.

Daniel Stahl was in juni al goed voor een monsterachtige 70m25 in Helsingborg. Zondag was Stahl in Vaxjo goed voor 68m72, zijn tweede prestatie van het zomerseizoen. Al blijft de Zweedse wereldkampioen voorlopig op zijn honger zitten. De 27-jarige discuswerper wil namelijk maar al te graag in de buurt van 75 meter komen. Het WR in de discipline staat al sinds 1986 op naam van Jürgen Schult met 74m08.