19 seconden en 49 honderdsten, zo lang had Erriyon Knighton nodig voor een 200m op de LSU Invitational in Baton Rouge. Een fenomenale tijd, zeker in de maand april, want nooit eerder liep iemand onder 19″50 voor de maand augustus. Het meest bijzondere aan die chrono is het feit dat Knighton in januari pas 18 werd. Usain Bolt liep op de leeftijd 19″93 over een halve baanronde. Is er een nieuwe sprintgod op komst? Het kan zomaar. 

17 was Erriyon Knighton toen hij op de afgelopen Olympische Spelen in Tokio net naast een bronzen plak greep in de finale van de 200m. Het zou een waanzinnige stunt zijn geweest, want Knighton bewees eerder in 2021 al dat hij sneller was als 17-jarige dan niemand minder dan Usain Bolt. Het ene record na het andere sneuvelde, al was een olympische medaille wel de ultieme bekroning geweest voor het fenomenale jaar dat Knighton kende. Toch zorgde hij al voor een stunt door de jongste mannelijke atleet te zijn sinds 1964 die de Verenigde Staten mocht vertegenwoordigen op de Spelen.

‘Flashforward’ naar zaterdag 30 april. In Baton Rouge op de LSU Invitational bindt Knighton voor het eerst in zijn 18de levensjaar spikes aan voor een 200m. De prestatie die daarop volgt, is weergaloos. Knighton, 1m91 groot, stoomt soepel en gracieus naar 19″49, goed voor een sprong naar de vierde plaats op de ranking aller tijden, de snelste chrono ooit voor de maand augustus en een verpulvering van zijn eigen junioren-WR. Daarnaast is het ook de snelste chrono sinds de olympische finale van Londen in 2012 toen Usain Bolt en Yohan Blake naar respectievelijk 19″32 en 19″44 snelden. Hét grote verschil? Knighton heeft in Baton Rouge geen noemenswaardige concurrentie.

De vergelijking met Bolt is snel gemaakt, want Knighton is amper vier centimeter kleiner dan de levende legende. Al heeft de Amerikaan nu al de snelste chrono ooit achter zijn naam staan als tiener. Wil Knighton gelijke tred houden met Bolt, dan moet hij tegen zijn 22ste levensjaar 19″30 lopen. De vraag rijst nu al of het supertalent dit jaar nog sneller kan met het WK in eigen Eugene in het achterhoofd.

In Botswana sneuvelde overigens nog een ander WR bij de junioren. De wereldkampioen onder 20 jaar, Letsile Tebogo, knalde voor eigen volk naar 9″96, één honderdste sneller dan Trayvon Bromell in 2014. Nog in Botswana was Christine Mboma goed voor een beste wereldjaarprestatie van 21″87. De Namibiaanse atlete dook eerder die dag al onder 11 seconden op de 100m met 10″97. Nooit eerder dook een juniore op dezelfde dag onder 11 en 22 seconden beide afstanden. De Nigeriaanse Favour Ofili knalde in Baton Rouge naar 10″93, goede voor de vijfde snelste chrono ooit door een Afrikaanse vrouw.Op de Penn Relays snelde Athing Mu naar een snelle 600m. Met 1’22″74 is ze nu de vierde snelste vrouw ooit.

https://twitter.com/WorldAthletics/status/1520510343319019521