Sanya Richards-Ross liep afgelopen nacht op de Amerikaanse trials haar laatste baanronde als professionele atlete. De 31-jarige Amerikaanse kampte de voorbije jaren vaak met blessures en moest de strijd tijdens de trials staken na 200 door een pijnlijke hamstring. Meteen het eindpunt van haar rijkgevulde carrière.

Richards-Ross, van oorsprong een Jamaicaanse, begon in 2002 aan een lange weg op het internationale niveau. Ze werd in Berlijn in 2009 wereldkampioene op de 400m. Het werd meteen ook haar enige individuele wereldtitel (outdoor althans), aangezien ze heel wat tegenslagen kende op grote kampioenschappen. In 2012 won ze in Londen de Olympische titel op diezelfde afstand. Tussen 2003 en 2012 nam ze telkens deel aan de 4x400m met het team van de Verenigde Staten en hier haalde ze heel wat meer eremetaal. Zo behaalde ze drie opeenvolgende Olympische titels met de estafetteploeg en ook op de wereldkampioenschappen bleef ze niet achter met 4 wereldtitels!

Richards-Ross zal echter niet om haar vele titels de geschiedenisboeken ingaan, maar wel voor haar ongelooflijk aantal aan tijden onder de magische grens van 50 seconden op de 400m bij de vrouwen. Deze klus wist ze tussen 2004 en 2014 maar liefst 49 keer te klaren! Ook ging ze in die periode maar liefst drie keer aan de haal met de jackpot van de toenmalige Golden League (nu Diamond League; red.). Het Amerikaans record op de baanronde, dat ze wist neer te zetten in 2006 met 48”70, staat trouwens nog altijd op de tabellen! In dat jaar werd ze ook beloond door de IAAF met de award van “atlete van het jaar”.

Richards-Ross kondigde begin dit jaar al aan dat 2016 haar laatste jaar op de piste ging worden, maar ze hoopte stiekem om in Rio haar titel te gaan verdedigen op de Olympische Spelen. Helaas zal de atlete er niet meer bij zijn, aangezien ze de topsport vaarwel zegt.