Elaine Thompson en Shelly-Ann Fraser-Pryce hebben op de Jamaicaanse trials voor het nodige vuurwerk gezorgd. Beide dames, samen goed voor maar liefst vier individuele olympische titels, maakten van de finale van de 100m een waar spektakel. Het duo zou in 10″73 finishen, maar Thompson deed nog drie duizendsten van een seconde beter. Briana Williams snelde naar 10″94 en zette daarmee de beste prestatie aller tijden bij de scholieren neer. Gisteren voltrok zich een gelijkaardig scenario op de 200m.

De Jamaicaanse mannen kunnen sinds het afscheid van Usain Bolt in 2017 niet overtuigen. Hun vrouwelijke collega’s kunnen dat duidelijk wel. Een trio bewees dat vrijdag zelfs in één en dezelfde wedstrijd, namelijk de 100m-finale op de trials in de hoofdstad Kingston. De inzet was eerder simpel: de eerste drie atletes kregen een ticket naar het WK in Doha. De topfavorietes waren Elaine Thompson, regerend olympisch kampioene op de 100m en 200m en Shelly-Ann Fraser-Pryce, die in 2008 en 2012 olympisch goud behaalde, zouden het tegen elkaar opnemen. Briana Williams, de scholiere die vorig jaar imponeerde op het WK voor junioren met twee gouden plakken, leek zeker van haar derde stek.

Fraser-Pryce pakte zoals verwacht uit met een kanonstart, maar Thompson kwam in het tweede deel sterk opzetten. Het duo overschreed samen de finishlijn. De oorspronkelijke chrono van 10″77 werd  noggecorrigeerd naar 10″73. Drie duizendsten maakten uiteindelijk het verschil, in het voordeel van Thompson. Beide dames blijven zo amper drie honderdsten boven hun persoonlijke records. De beste wereldjaarprestatie staat nu ook op naam van Thompson. Williams dook met 10″94 voor het eerst onder de magische grens van 11 seconden, goed voor de beste prestatie ooit door een scholiere. Ze mag zich op haar amper 17-jarige leeftijd opmaken voor haar eerste WK bij de groten.

Thompson ook met beste wereldjaarprestatie op 200m

Gisteren stond de 200m-finale gepland, met daarin opnieuw een hoofdrol van Thompson en Fraser-Pryce. Die laatste is van nature meer een specialiste op de 100m, maar met 22″22 zette ze wel een absolute kanontijd neer. Het was sinds 2013 geleden dat Fraser-Pryce nog zo snel had gelopen op de halve baanronde. Thompson is echter een pure 200m-loopster en stoomde weg van haar landgenote. Met 22″00 is ze uiteraard de snelste vrouw van het moment.

Beide races kan u hieronder bekijken.