Tijdens de tweede kwalificatieronde op de World Relays in de Bahama’s heeft één extra Belgisch ensemble een olympisch ticket kunnen afdwingen. De Cheetahs maakten hun favorietenstatus waar en vervolledigen het drietal 4x400m-teams. Waar de Rockets met een opsteker naar huis kunnen dankzij de beste chrono ooit van deze generatie druipen de Falcons teleurgesteld af. Net als op dag één stak een slecht uitgevoerde wissel stokken in de wielen.

Op de eerste dag van de World Relays strandden de Belgian Cheetahs ondanks een goede prestatie nog net naast de top 2-notering die olympisch startrecht met zich meedroeg. Bij de herkansing kwam de Belgische 4x400m-ploeg als topfavoriet aan de start. In de opstelling vervingen Camille Laus en Imke Vervaet – die gisteren mee de kwalificatie van het Mixed Relay-team bewerkstelligden – Hanne Claes en Liefde Schoemaker. Naomi Van den Broeck nam plaats in de startblokken en droeg de stok in polepositie over aan Vervaet. Zij had het niet onder de markt met een sterke Australische, maar hield goed stand. De Oceaniërs kregen daarna even het heft in handen, maar Laus had de Aussies net waar zij ze wilde. In het tweede deel van haar wedstrijd ging de kapitein buitenom waarna ze Helena Ponette als koploopster lanceerde. De 24-jarige atlete liet het gewoel achter zich en trok het olympisch ticket over de streep. De stadionklok duidde met 3’26″79 een snellere tijd dan de 3’27″19 van gisteren aan. Spanje vervoegde onze landgenotes na een felbevochten duel met Tsjechië en de Australiërs.

Rockets zetten knappe prestatie neer in sterke reeks, Falcons beleven nachtmerrie

De Belgian Rockets hebben er alles aan gedaan, maar missen de Spelen. Om Parijs te halen moesten onze 4x100m-landgenotes risico’s nemen bij de wissels en gisteren pakte dat slecht uit. De onbevredigende 43″96 werd zelfs nog omgezet in een diskwalificatie. In de opstelling voerden ze één wijziging door. Janie De Naeyer – vorige week op Curaçao nog goed voor een klein individueel PR – nam de plek in van Elise Mehuys. Bij hun herkansing kwamen de Rockets met hernieuwde moed aan de start. Rani Vincke leverde het stokje netjes af bij Rani Rosius en die op haar beurt weer bij De Naeyer. Delphine Nkansa werd in vierde positie afgezet in de laatste rechte lijn, maar kon geen plaatsjes meer winnen.

Geen Olympische Spelen dus voor de Rockets die wel troost kunnen vinden in de chrono en Nassau met opgeheven hoofd mogen verlaten. 43″17 is 13 honderdsten sneller dan één week geleden, het is de snelste tijd die deze generatie al kon neerzetten en het is bovenal een bewijs dat ze op de afspraak waren. De uitslag van de tweede serie is weliswaar niet voor gevoelige kijkers: Trinidad en Tobago kwalificeerde zich met 43″54, maar van dat soort gunstige reeksindeling konden de Belgen niet profiteren. Spanje, dat voor ons land plaats drie meegriste en eveneens de directe kwalificatie misliep, klokte 42″88. Er zijn nog twee plaatsjes op de Spelen voor de snelste landen die in de Bahama’s de boot misten, maar dat vangnet lijkt buiten schot.

Foto: Jolien De Bock

Voor de Belgian Falcons stonden deze World Relays al maanden met rood omcirkeld op de kalender, maar de droom draaide uit op een catastrofe. De jongens van Lieve Van Mechelen maakten grote opofferingen en staken al hun energie in de vele gezamenlijke trainingsmomenten en tests. Het resultaat is daarom des te pijnlijker. Waar het gisteren bij de laatste stokwissel misging, liep de hoop op kwalificatie vandaag al na 10 seconden op de klippen. Kobe Vleminckx moest het stokje bij Ward Merckx afleveren – een doorgaans geoliede wissel die al zo vaak vlekkeloos verliep – maar de timing zat niet goed. Een licht contact van Vleminckx met de man aan zijn binnenkant speelde mogelijk een verstorende rol. Geen tijd op het bord, geen Olympische Spelen en niet de minste beloning voor honderden uren aan toegewijd werk. Wat een mokerslag.

SPLITS:

Rockets
Rani VINCKE: 11.84
Rani ROSIUS: 10.33
Janie DE NAEYER: 10.71
Delphine NKANSA: 10.29

Cheetahs
Naomi VAN DEN BROECK 52.58
Imke VERVAET: 51.58
Camille LAUS: 51.29
Helena PONETTE: 51.34

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in