Ben Broeders heeft zich bij de Diamond League in Suzhou verzekerd van de olympische limiet. De Belgisch recordhouder ging over 5m82 en eindigde daarmee op een gedeelde tweede plaats, achter de opnieuw ongenaakbare Armand Duplantis.

Vorige week moest Ben Broeders in Xiamen nog genoegen nemen met 5m42, maar bij de tweede Diamond League-wedstrijd van het seizoen in Suzhou leek het weer te kloppen voor de Belgisch recordhouder. Hij bleef foutloos op 5m42, 5m62 en 5m72 en had daarna twee pogingen nodig om over 5m82 te gaan, een evenaring van zijn beste prestatie in de buitenlucht. Een hoogte bovendien waarmee hij zich verzekerd weet van deelname aan de Olympische Spelen in Parijs.

Met Armand Duplantis en Sam Kendricks mocht de Belg vervolgens springen om de medailles. Op 5m92 sprong hij drie keer af met benen die niet meer wilden, zo gaf Broeders aan. Ook Kendricks slaagde er niet in die hoogte te ronden, waarna Duplantis alleen overbleef met een sprong over 6m00.

Voorafgaand aan de wedstrijd was vooral de vraag of Duplantis een week na zijn wereldrecord van 6m24 opnieuw tot ongekende hoogte kon komen. Zover kwam het niet, zijn drie pogingen op 6m25 strandden in schoonheid.

Thomas Carmoy 4e

Ook bij het hoogspringen was er Belgische inbreng met Thomas Carmoy. De 24-jarige atleet uit Charleroy kwam met een hoogte van 2m24 tot een beste seizoenprestatie, maar kon zich net niet mengen in de strijd om de medailles. De winst ging naar indoor wereldkampioen Hamish Kerr met 2m31, voor Mutaz Barshim (2m29) en Vernon Turner (2m27).

Bij het verspringen, het enige spongnummer bij de vrouwen in Suzhou, ging de overwinning naar verspringster Marthe Koala uit Burkina Faso met 6m68.

Foto: Jeroen De Meyer

Sprintnummers

Een van de topnummers qua bezetting zaterdag was de 100m horden voor vrouwen, met aan de start de olympische kampioene Jasmine Camacho-Quinn, wereldrecordhoudster Tobi Amusan en kersvers indoor wereldkampioene op de 60m horden Devynne Charlton. Er waren drie starts nodig om het veld op gang te brengen. Amusan kwam als eerste over de finish, maar werd niet in de uitslag opgenomen na een eerdere valse start. Daarmee ging de winst naar Camacho-Quinn (12”63), voor Charlton (12”64).

Op de 200m ging de winst naar de uit baan 6 gestarte Daryll Neita. De Britse hield met een tijd van 22”62, de Amerikaansen Anavia Battle en Sha’Carri Richardson achter zich.

Op de 100m bij de mannen ging de winst naar Akani Simbine in 10”01 (-0,1m/s). De Zuid-Afrikaan zorgde voor een verrassing door met een sterk tweede gedeelte van zijn race Christian Coleman voorbij te steken. Fred Kerley, vorige week tweede achter Coleman in Xiamen, finishte als derde.

De 110m horden was opnieuw een prooi voor Daniel Roberts (13”12). De Amerikaan toont vroeg in het seizoen al goede vorm en was net als vorige week regerend olympisch kampioen Hansle Parchment de baas. De Jamaicaan moest genoegen nemen met een derde plaats, achter de Japanner Shunsuke Izumiya.

Middellange afstand

De ontknoping op de 800m was een klassiek man tegen man gevecht met de Algerijn Slimane Moula die in een sprint vanaf de kop de Keniaan Wycliffe Kinyamal achter zich wist te houden. Ook op de 5000m was het spannend tot aan de finish met uiteindelijk winst voor de Ethiopiër Selemon Barega in 12:55”65, voor zijn landgenoot Biniam Mehary en Benson Kiplagat uit Kenia.

Keniaanse winst was er wel op de 3000m steeplechase bij de vrouwen. Favoriet Beatrice Chepkoech won het nummer voor de tweede week op rij. Dit keer afgetekend in 9:07”36.

Ook Valarie Allman sloot de Diamond League dubbel in China af met een tweede zege. De regerend olympisch kampioene kwam zaterdag met de discus tot 69m86, 6 cm verder dan vorige week Xiamen. Voor Marileidy Paulino was er eveneens een tweede zege in twee weken. Op de 400m snelde de sprintser uit de Dominicaanse Republiek met 50″89 overtuigend naar de winst.

Volgende stop: Doha

De volgende wedstrijd in de Wanda Diamond League staat gepland op vrijdag 10 mei in Doha. Het seizoen bestaande uit vijftien wedstrijden eindigt 13 en 14 september in Brussel met de Memorial van Damme.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in