De Diamond League streek gisteren neer in de Italiaanse hoofdstad Rome voor het Golden Gala Pietro Mennea. De absolute wereldtop tekende present in het Stadio Olympico en de fans kregen absoluut waar voor hun geld. Maar liefst acht beste wereldjaarprestaties werden genoteerd. Michael Norman, Genzebe Dibaba en Elaine Thompson vertolkten een hoofdrol.

Norman troeft Lyles af 

De 200m bij de mannen beloofde een absoluut spektakel te worden met de beste performer op de 200m van de afgelopen jaren, de Amerikaan Noah Lyles en de beste performer op de baanronde van het afgelopen jaar, zijn landgenoot Michael Norman. Het was die laatste die als de sterkste uit de bocht kwam. Het signaal voor Lyles om een remonte in te zetten. Norman kon echter een beroep doen op zijn uithouding en bleef doorstomen. Hij klokte af na 19″70, goed voor de beste wereldjaarprestatie en de twaalfde prestatie aller tijden op de halve baanronde. Lyles moest vrede nemen met de tweede stek en 19″72, wat zijn snelste seizoensopener ooit is op die afstand. Wereldkampioen Ramil Guliyev werd slechts vierde met 20″35.

Thompson is back in business 

Elaine Thompson – Foto: Jasper Jacobs

Alle ogen waren gericht op Dina Asher-Smith bij de start van de 100m. Een hectometer later zou de Britse tot ieders grote verbazing niet zegevieren, want ene Elaine Thompson is duidelijk terug van weggeweest. De Jamaicaanse olympische kampioene startte degelijk, maar maakte vooral in het tweede wedstrijddeel het verschil. Met 10″89 is ze voorlopig de snelste sprintster van het jaar. Asher-Smith moest zich voor het eerst in 2019 gewonnen geven, maar kon achteraf niet ontevreden zijn met haar 10″94. De Amerikaanse Aleia Hobbs legde met 11″12 beslag op de derde stek.

Mihambo ‘eindelijk’ voorbij 7 meter

Malaika Mihambo is niet meteen de grootste naam. Toch is de 25-jarige Duitse een niet te onderschatten atlete. Dat bewees de Europese kampioene in het verspringen door in Rome voor het eerst voorbij de magische grens van zeven meter te springen. Mihambo stond aan de leiding met een sprong van 6m90, tot de puzzelstukjes in elkaar vielen tijdens haar vierde poging. Met een verbluffende 7m07 is de Duitse de voorlopig beste verspringster van 2019. Caterine Ibarguen, vorig jaar goed voor de eindwinst in het hinkstap- en verspringen, had geen antwoord klaar en bleef steken op 6m87. Brittney Reese maakte haar comeback in stijl en sprong meteen naar een stevige 6m76.

Bekele verschalkt Barega

De Ethiopische dominantie op de 5.000m werd nog maar eens bevestigd. Bij het ingaan van de laatste ronde leken drie heren nog in aanmerking te komen voor de overwinning: de grote favoriet Selemon Barega en zijn landgenoten Telahun Bekele en Hagos Gebrhiwet. Barega dook de laatste 200m in met een stevige demarrage, waarop hij geen antwoord verwachtte, maar dat wel kreeg van Bekele. Die laatste bleek zelfs een tikkeltje sneller en mag zich daardoor voorlopig de snelste performer van het jaar noemen met een nieuw PR van 12’52″98. Barega en Gebrhiwet volgden op de plaatsen twee en drie met respectievelijk 12’53″04 en 12’54″92. Yermaneberhan Crippa kreeg de steun van het thuispubliek en werd de snelste Europeaan van de dag met 13’09″52.

Dibaba maatje te sterk voor Muir

Genzebe Dibaba – Foto: Augustas Didzgalvis

Gezebe Dibaba kon de afgelopen jaren niet echt overtuigen. De Ethiopische wereldrecordhoudster op de 1500m leek wat op de dool, maar kon gisteren voor het eerst opnieuw aanknopen met een topprestatie op haar afstand. Na pittig haaswerk werd duidelijk dat slechts één atlete het zou kunnen opnemen tegen haar, namelijk de Britse Laura Muir, die vorig jaar de Diamond League op haar naam schreef. Muir bleef volgen en leek zelfs even voorbij Dibaba te gaan, maar ze zou toch haar meerdere moeten erkennen in die laatste. Met 3’56″28 is ze uiteraard goed voor de beste wereldjaarprestatie. Muir kon zich optrekken aan haar chrono van 3’56″73, haar op één na snelste tijd ooit. Gudaf Tsegay, een landgenote van de winnares, dook met 3’59″96 eveneens onder 4 minuten.

Brazier wint strijd tussen OTC en NOP

https://www.instagram.com/p/ByYdY25H6sg/

De 800m kon rekenen op uitstekend haaswerk van Harun Abda, die de kleuren van de befaamde Oregon Track Club vertegenwoordigt. Abda hield het maar liefst 550m vol en kon zo zijn teamgenoot Nijel Amos in een zetel afzetten. Amos had echter niet gerekend op een ontketende Donovan Brazier, die voor het Nike Oregon Project uitkomt. Brazier troefde Amos af met slechts twee honderdsten in 1’43″63, uiteraard goed voor de beste wereldjaarprestatie. De Canadees Brandon McBride was een knappe derde met 1’43″90.

Kigen maakt het mooie weer in afwezigheid van Kipruto en El Bakkali

Geen Consesius Kipruto en Soufiane El Bakkali op de 3.000m steeple. Kipruto herstelt nog van een blessure, terwijl El Bakkali een weekje trainingsarbeid verkiest om volgende week te knallen op de Diamond League in zijn Rabat. Door de afwezigheid van de absolute toppers en het feit dat de Amerikaan Evan Jager nog rustig opbouwt in de Verenigde Staten, kregen andere heren een kans. Zoals de Keniaan Benjamin Kigen en de Ethiopiër Getnet Wale. Beide heren hadden er duidelijk zin in en waren op zoek naar een sterke chrono. Daarin zouden ze allebei slagen, want met respectievelijk 8’06″13 en 8’06″83 voor Kigen en Wale behaalden ze allebei een PR. Bovendien was de tijd van Kigen ook goed voor de beste wereldjaarprestatie.

Verder viel er ook nog een beste wereldjaarprestatie te noteren in het hoogspringen bij de mannen, aangezien Bohdan Bondarenko over 2m31 ging, waardoor nu maar liefst vier heren in het bezit zijn van die prestatie. Michael MasonMajd Ghazal en Yu Wang gingen hem voor. Konrad Bukowiecki verbeterde het Europese belofterecord in het kogelstoten naar 21m97 en haalde daardoor ook de overwinning binnen in die discipline. De 22-jarige Pool krijgt stilaan de magische 22m in het vizier.

View this post on Instagram

21,97 meeting #record! #RomeDl #goldengala

A post shared by Golden Gala Pietro Mennea (@goldengala_roma) on

Diamond League of niet, Benjamin knalt

In het hinkstapspringen bij de mannen scheelde het slechts zeven centimeter tussen de winst of de derde plaats. De Amerikaan Omar Craddock haalde het van Pedro Pablo Pichardo en Donald Scott met een stevige 17m50. Rai Benjamin was heer en meester op de lage horden, ondanks dat er geen punten voor de Diamond League te rapen waren. Benjamin verbeterde zijn seizoensbeste naar 47″58 en gaf in de aanloop naar de wedstrijd aan dat het WR op de 400m horden aan vernieuwing toe is. Benjamin denkt dat drie heren kans maken op dat record: Abderrahaman Samba, Karsten Warholm en hij zelf.

Bengtsson verrast toppers

De lage horden bij de vrouwen was wel een wedstrijd voor de Diamond League. Daarin haalde de olympische kampioene, Dalilah Muhammad, het van haar landgenote Shamier Little en de Tsjechische Zuzana Hejnova. Muhammad noteerde 53″67, terwijl Hejnova in slechts haar tweede race van het seizoen al 54″82 klokte. Léa Sprunger liep een aardige 56″36. De Europese kampioene sukkelde de afgelopen weken met haar rug, waardoor ze niet in actie kwam op de IFAM. In het polsstokspringen zorgde Angelica Bengtsson voor één van de verrassingen van de avond door naar een Zweeds record van 4m76 te springen. Sandi Morris en Katerina Stefanidi bleven op 4m66 steken.

https://www.instagram.com/p/ByZXQN5js2p/

De volledige uitslag van het Golden Gala Pietro Mennea kan u hier raadplegen.