De Diamond League in Parijs was de allerlaatste tussenstop voor de finales van de Diamond Race in Zürich en Brussel. Op de splinternieuwe blauwe piste in het Stade Sébastien Charlety, waar volgend jaar het EK plaatsvindt, kwamen vier Belgen in actie met Ben Broeders, de broers Kevin en Dylan Borlée en Thomas Van der Plaetsen. Voor onze landgenoten was er geen glansrol weggelegd. Die was er wel voor onder meer Kevin Mayer, de Amerikanen Noah Lyles, Sam Kendricks en Will Clay en de Nieuw-Zeelander Tomas Walsh.

Na hun geslaagde passage in Oordegem kwamen Dylan en Kevin Borlée aan de start van een bescheiden reeks in het voorprogramma van de Diamond League-meeting. Het duo deed met respectievelijk 46″24 en 46″42 niet beter dan donderdagavond. Ben Broeders kwam aan de start van de polsstokcompetitie waarin evenmin punten te rapen vielen voor de Diamond Race. Broeders zou naar 5m60 springen en daarmee een vierde plaats behalen. De Amerikaan Sam Kendricks evenaarde met 6m00 het meetingrecord in de Franse lichtstad. Ondertussen sprong Armand ‘Mondo’ Duplantis op de Finnkampenin Stockholm ook naar die hoogte. Nooit eerder viel het voor dat twee polsstokkers op hetzelfde moment op een verschillende locatie over de magische grens vlogen.

Thomas Van der Plaetsen zou zich aan een driekamp wagen, maar kende een mindere passage in het kogelstoten met 13m36. Vervolgens gaf hij er tijdens de opwarming van het verspringen de brui aan. De tienkamper sukkelt met een klein probleempje aan de hamstring en besloot geen risico’s te nemen. Wereldrecordhouder Kevin Mayer verwende het Franse publiek door met 17m08 en 13″55 twee persoonlijke records neer te zetten. In het verspringen was de Fransman goed voor 7m50, waardoor hij op drie proeven een pittig totaal van 2.886 punten neerzette.

Warholm wervelt zoals gewoonlijk

Karsten Warholm – Foto: Jeroen De Meyer

Karsten Warholm moest verstek geven voor de Europabeker, maar bewees nogmaals zijn ongezien vormpeil door naar 47″26 te snellen op de lage horden én dat in de kleuren van zijn nieuwe sponsor Puma. De Noorse wereldkampioen dook dit seizoen al vier keer onder 47″50. Op de hoge horden werd het een ongezien spannende strijd, waarbij maar liefst zes atleten onder 13″25 doken. Die zesde man was de snelste man van het seizoen, de Amerikaan Grant Holloway (12″98). Holloway zag zijn rivaal van de Amerikaanse NCAA-kampioenschappen, Daniel Roberts, naar de zege snellen in 13″08. Orlando Ortega was met 13″14 de snelste Europeaan. Sergey Shubenkov, nog altijd op de sukkel na de botsing met Omar McLeod in Rabat, werd laatste in 13″88 en lijkt geen kans te maken om zijn titel in de Diamond League te verlengen op de AG Memorial Van Damme. Recent haalde Shubenkov op aanraden van zijn trainer uit naar McLeod voor het meermaals hinderen van atleten, voornamelijk na de laatste horde.

Conselsius Kipruto maakte zijn terugkeer op de 3.000m steeple nadat hij eerder deze zomer uitviel door een stressfractuur. De Keniaanse wereldkampioen en eindlaureaat van vorig jaar (op één spike) kon nog niet volledig overtuigen tijdens zijn comeback met een vijfde stek in 8’13″75. Volgende week krijgt hij in Zürich een tweede kans om zich te bewijzen. De winst ging zoals verwacht naar Soufiane El Bakkali, die nipt Benjamin Kigen kon afhouden in 8’06″64.

Lyles en Thompson superieur

Het meetingrecord op de 200m in Parijs stond op naam van ene Usain Bolt, die deze week zijn 33ste verjaardag vierde. Het gepaste moment voor Noah Lyles om daar verandering in t te brengen. De 19″73 van Bolt bleek een hapklare brok voor de Amerikaan, die autoritair naar 19″65 snelde. Wereldkampioen Ramil Guliyev moest tevreden zijn met de tweede stek in 20″01. Elaine Thompson was duidelijk de betere op de hectometer bij de vrouwen. Ze hield makkelijk Marie-Josée Ta Lou en Dafne Schippers af in 10″98.

Noah Lyles – Foto: Jen Aragon

In het hinkstapspringen stond er opnieuw geen maat op de Venezolaanse Yulimar Rojas. De Zuid-Amerikaanse springveer ging als enige voorbij 15 meter met 15m05. In het polsstokspringen stond er een verrassende naam helemaal bovenaan. De Canadese Alysha Newman was namelijk de beste dankzij een nieuw Canadees record van 4m82. Daarmee doet Newman vijf centimeter beter dan ooit en bombardeert ze zich tot één van de favorietes voor de AG Memorial Van Damme.

Claye verkoopt Taylor mentale dreun

Generatie – en landgenoten Christian Taylor en Will Claye zijn respectievelijk goed voor de tweede en derde plaats op de ranking aller tijden in het hinkstapspringen. Het Amerikaanse duo kwam in Parijs voor de 68ste keer samen aan de start. Deze keer bleek Claye oppermachtig door een nieuw meetingrecord te vestigen met 18m06. Dat meetingrecord stond nog op naam van wereldrecordhouder Jonathan Edwards, een voorbode voor het WK in Doha? Taylor sprong naar een seizoensbeste van 17m82 en Omar Craddock vervolledigde de Amerikaanse top drie met 17m28. Ex-wereldkampioen Teddy Tamgho nam in Parijs afscheid van zijn Franse publiek. Tamgho is nog steeds de wereldrecordhouder in zaal met 17m92. Tomas Walsh had het meetingrecord in Parijs al in handen. De Nieuw-Zeelander besloot echter in totaal vier keer beter te doen dan de 22m00 die hij ooit al neerzette in de Franse hoofdstad. De uitschieter van de kogelstoter kwam er overigens al in zijn eerste poging met 22m44. Joe Kovacs kon als enige in de buurt van Walsh komen met 22m11.

Marcin Lewandowski en Filip Ingebrigtsen – Foto: Jeroen De Meyer

Als de broers Jakob en Filip Ingebrigtsen aan de start van een 1500m komen, dan mag er vuurwerk verwacht worden. Het Noorse duo zou in Parijs opnieuw sterk voor de dag komen met 3’31″06 voor Filip en 3’31″33 voor Jakob. De winst ging echter naar de man die dit seizoen Oeganda op de wereldkaart zette op de 1500m, Ronald Musagala. Musagala bleef Ayanleh Souleiman een fractie voor met 3’30″58. Opvallend was ook de stevige chrono voor de Pool Marcin Lewandowski, die met 3’31″95 het Pools record verbeterde en voor het eerst ooit onder 3’34 dook. Het onwaarschijnlijke aan die chrono is het feit dat hij daarmee pas tiende werd, van een breed veld gesproken. Een gelijkaardig verhaal bij de vrouwen op de 800m. Maar liefst zeven vrouwen doken tijdens de dubbele baanronde onder de magische grens van twee minuten. Hanna Green en Natoya Goule vochten de strijd uit om de winst. De Amerikaanse zou het héél nipt van de Jamaicaanse halen in 1’58″39.

De volledige uitslag van de Diamond League van Parijs kan u hier terugvinden.