Net nu de grootste mediastorm wat was gaan liggen (en Farah terug klaar was om de piste op te gaan), duiken alweer nieuwe verhalen op over Mo Farah. De Britse succesatleet kwam eerder deze maand nog mee in opspraak toen zijn coach en trainingsmaatje Galen Rupp in een documentaire van de BBC beticht werden van dopingpraktijken, maar nu staat Farah zelf in het oog van de storm. In aanloop naar de Spelen van 2012 in Londen zou de Somalische Brit twee dopingcontroles gemist hebben.

Volgens de Britse krant The Daily Mail, miste Mo Farah een eerste dopingtest in het begin van 2010. Dat was enkele maanden voor hij aansloot bij het Nike Oregon Project, het team van Alberto Salazar, dat eerder deze maand negatief in de pers kwam. Een tweede gemiste controle zou er geweest zijn in februari 2011. Farah beweert dat hij de deurbel toen niet gehoord had.

Volgens het Britse anti-dopingprogramma mag een atleet maximaal drie dopingtesten missen op 18 maand tijd. Intussen werd die periode ingekort tot 12 maand. Bij het schenden van deze regels zijn schorsingen tot vier jaar mogelijk. Farah had bij een derde gemiste controle dus uitgesloten kunnen worden van de Spelen in eigen land.

The Daily Mail zou over documenten beschikken waar het Britse anti-dopingagentschap Farah dan ook waarschuwt na die tweede controle. Ook een nota van zijn coach Salazar zou opgedoken zijn: “Als je er nog één mist, Mo, dan villen ze je levend.”

Farah werd op de Spelen in 2012 in Londen dubbel olympisch kampioen. Hij won er met overmacht op de 5000 en 10.000m en werd meer dan ooit de nationale publiekslieveling.