De Kazachse Norah Jeruto wordt voorlopig geschorst door de Athletics Integrity Unit, de onafhankelijke dopingwaakhond in de atletiek. Jeruto won op het WK in Eugene afgelopen zomer goud op de 3000m steeple maar moet zich nu gaan verantwoorden voor afwijkende waarnemingen in haar biologisch paspoort.

De Athletics Integrity Unit communiceert dat Norah Jeruto een voorlopige schorsing krijgt wegens vermoedelijk gebruik van verboden middelen of methodes. Dat wordt afgeleid uit haar biologisch paspoort. Door het continu afnemen van o.a. bloed- en urinestalen hebben de toezichthouders namelijk een beeld van welke waarden ‘normaal’ zijn voor elke individuele atleet. Het biologisch paspoort van Jeruto vertoonde waarschijnlijk opmerkelijke uitschieters.

Jeruto, intussen 27 jaar oud, werd als Keniaanse geboren maar slaagde er door de moordende concurrentie nooit in om selecties voor grote kampioenschappen binnen te halen. Daarom maakte ze de overstap naar Kazachstan, waarvoor ze in Eugene haar eerste WK kon betwisten. Jeruto won goud met de derde prestatie aller tijden op de 3000m steeple. Die titel speelt ze mogelijk kwijt.

Opvallend genoeg was de WK-zege op 20 juli het laatste wapenfeit van Jeruto op het mondiale voorplan. Een 10km op de weg in hoofdstad Almaty en één indoorwedstrijd in Kazachstan waren de enige andere wedstrijden waar ze sindsdien nog aan deelnam.

In zekere zin is deze schorsing van de Keniaans-Kazachse Jeruto emblematisch voor een groot deel van het recente dopingnieuws in de sport. De Keniaanse atletiekwereld staat onder grote druk door een onophoudelijke stroom van nieuwe dopinggevallen. Begin april stond de teller namelijk op 65 geschorste Kenianen. Kazachstan op zijn beurt, werd in februari op de watch list van de Athletics Integrity Unit gezet.