Op de Memorial Van Damme van vrijdag draaide Bashir Abdi’s aanval op het Belgische en Europese 10.000m-record uit op een grote teleurstelling. Nog het meest voor Abdi zelf. Vastberaden om te tonen dat zijn harde werk van de afgelopen maanden wel had geloond, trok hij twee dagen later naar het noordoosten van Engeland voor de Great North Run. Abdi werkte de halve marathon af in 61’20” en werd knap tweede. De minste gerezen twijfel mag dus meteen weer opgeborgen worden.

Onder een temperatuur van 30 °C vond Bashir Abdi op de nieuwe piste van het Koning Boudewijnstadion vrijdag nooit zijn ritme. De laatste jaren trainde Abdi als wegloper nog nauwelijks op (de nieuwste generatie) spikes en dat brak hem zuur op. Na ongeveer 3km was hij al helemaal weggezakt en staakte hij de strijd. Die beslissing om niet onnodig energie te verspillen draait nu goed uit.

Belust op revanche zakte Abdi zondag al af naar Newcastle om er aan de startlijn van de Great North Run te verschijnen, een topafspraak op de Britse wegkalender. Ook op persoonlijk vlak een mooie keuze, want Abdi’s vriend en mentor Mo Farah nam er afscheid als eliteloper. Voor de overwinning was Tamirat Tola, die 59’58” klokte, onaantastbaar. Samen met Tola had Abdi zich halverwege al onderscheden van de tegenstand, maar toen de Ethiopiër een versnelling hoger schakelde kon onze landgenoot niet volgen. Van achteruit werd Abdi niet meer bedreigd, dus kon hij standhouden voor de tweede stek. Wetende dat zijn trainingsarbeid absoluut niet op een halve marathon was afgesteld, is de chrono van 61’20” erg bemoedigend. Het grote doel dit najaar staat binnen een maand op het programma, de marathon van Chicago op 8 oktober. Het moge duidelijk zijn dat Abdi wel degelijk op de goede weg is. De afscheidnemende Mo Farah werd vierde in 63’28”.