De reputatie van de Keniaanse atletiek heeft opnieuw een stevige knauw gekregen nadat de Athletics Integrity Unit vandaag vier schorsingen bekendmaakte. De grootste naam is zonder twijfel Elijah Manangoi, die in 2017 nog wereldkampioen werd op de 1500m. Kenneth Kipkemoi is ook geen kleine naam, aangezien hij in 2018 de marathon van Rotterdam op zijn naam schreef.

Kenia blijft wankelen op dopingvlak. Vandaag maakte de AIU van World Athletics namelijk vier schorsingen bekend voor Keniaanse atleten. Met Elijah Manangoi staat opnieuw een grote naam langs de kant. Manangoi, wiens PR op de 1500m 3’28″80 bedraagt, zou meerdere dopingcontroles gemist hebben en krijgt daarvoor een voorlopige schorsing opgelegd. Indien het effectief om inbreuken op het systeem van de whereabouts gaat, dan kan de straf van de 27-jarige atleet, die in 2017 nog wereldkampioen werd in Londen, oplopen tot twee jaar.

Manangoi is echter niet de enige Keniaan die het moet ontgelden. Ook Kenneth KipkemoiMercy Kibarus en Patrick Siele zullen niet meteen in actie komen. Kipkemoi, die in 2018 de marathon van Rotterdam aan zijn palmares toevoegde, testte positief op terbutaline en moet een schorsing van twee jaar uitzitten. Zijn landgenote Kibarus krijgt een schorsing van maar liefst acht jaar nadat ze betrapt werd op het gebruik van norandrosterone. Siele weigerde dopingstalen af te leveren en mag zich daardoor ook aan een straf verwachten.

De afgelopen jaren liepen al heel wat Kenianen tegen de dopinglamp. Onlangs was er onder meer ook nog een schorsing van vier jaar voor voormalig wereldrecordhouder Wilson Kipsang. Er werd al opgeroepen om het land volledig te schorsen voor grote internationale afspraken zoals dat met Rusland het geval is. In totaal zitten maar liefst 59 Kenianen een schorsing uit, waardoor het land op de zwarte lijst van de AIU staat.