De Wanda Diamond League-trein is aan het bollen en hield vandaag voor het eerst dit seizoen halt. Het Chinese Xiamen mocht naast de internationale wereldtop ook Ben Broeders en Thomas Carmoy verwelkomen. Carmoy moest door drie missers op zijn aanvangshoogte het toneel al vroeg verlaten. Ben Broeders kon met een zesde plaats in het polsstokspringen langer meedraaien. Hij zag even later hoe Mondo Duplantis schitterde met een nieuw wereldrecord. Ook Gudaf Tsegay zorgde voor spektakel door de 1500m op dominante wijze naar haar hand te zetten.

Het Diamond League-seizoen is vroeger dan gewoonlijk op gang geschoten. De laatste jaren klonk het startschot meestal in mei, maar van een valse start was vandaag allerminst sprake. In het Chinese Xiamen, dat voor de tweede maal een Diamond League mocht organiseren, sneuvelde al een nieuw wereldrecord. Wie anders dan Mondo Duplantis kon zo vroeg op het jaar al tot zoiets in staat zijn? Het Zweeds supertalent vloog met behulp van zijn polsstok gezwind over 6m24. Op plaats zes op het resultatenblad vinden we de naam Ben Broeders terug. De Belgische recordhouder kwam tot een bescheiden hoogte van 5m42.

Van een hoogte was bij Thomas Carmoy, de tweede Belg die de oversteek naar China had gemaakt, geen sprake. De hoogspringspecialist slaagde er niet in om zijn aanvangshoogte van 2m15 in één van zijn drie pogingen te overschrijden. Zijn Chinees avontuur hoeft echter niet in mineur te eindigen. Volgende week krijgt Carmoy een herkansing tijdens de Diamond League in Shanghai, waar ook Broeders én Duplantis opnieuw aantreden. De overwinning in het hoogspringen ging uiteindelijk naar Shelby McEwen. Hij liet net als Mutaz Essa Barshim 2m27 optekenen maar noteerde minder fouten.

Foto: Jeroen De Meyer

Niet alleen Duplantis had reden tot een vreugdesprong. Ook Gudaf Tsegay zal nog lang met een kamerbrede glimlach rondlopen. De wereldrecordhoudster op de 1500m short track ging vandaag stevig tekeer op deze afstand met 3’50″30 als resultaat. Tsegay verpulverde daarmee haar eigen PR door drie seconden sneller te gaan en schuift op naar de derde plaats aller tijden in de geschiedenisboeken.

Overige beste wereldjaarprestaties kwamen er in de 800m, de 3.000m steeple en de 110m horden. De verdienste op de dubbele baanronde gaat daarvoor volledig naar Marco Arop. Zoals we het van hem gewend zijn, schuwde hij het kopwerk niet en dat resulteerde in 1’43″61. Op de steeple moest Beatrice Chepkoech ook het werk zelf opknappen. De wereldrecordhoudster soleerde naar 8’55’40. Daniel Roberts vond wel de nodige spankracht en werd door de concurrentie gestuwd naar een chrono van 13″11 op de hoge horden.

Beatrice Chepkoech – Foto: Golazo

Bij de dames werd er eveneens hard gelopen over de obstakels. Olympisch kampioene Jasmine Camacho-Quinn snelde naar een nieuw MR van 12″45 en komt daarmee op een honderdste van de beste wereldjaarprestatie van Nia AliDevynne Charlton, de nieuwe wereldrecordhoudster in zaal, volgde met 12″49. De wereldrecordhoudster in openlucht, Tobi Amusan, hinkt voorlopig achterop met 12″58. De vlakke 100m mondde uit in een duel tussen Christian Coleman en Fred Kerley. Coleman pakte niet uit met zijn gebruikelijke kanonstart, maar wist toch al halfweg een kleine voorsprong uit te bouwen. De tweede versnelling van Kerley kwam te laat. Hij zag Coleman na 10″13 als eerste over de meet sprinten.

De 200m bij de dames kreeg in de laatste meters wel nog een nieuwe wending. Sha’Carri Richardson leek na een remonte in de rechte lijn het te zullen halen, maar dat was buiten de 19-jarige Torrie Lewis gerekend. De piepjonge Australische haalde het vanuit de buitenbaan nog nipt in 22″96. Op de volledige baanronde ging Marileidy Paulino met de bloemen lopen. Zij liep na 50″08 binnen. Het langste loopnummer van de dag, de 5.000m, werd gewonnen door Lamecha Girma in 12’58″94. Girma haalde in de laatste ronde nog een stevig eindshot boven en zette iedereen op enkele lengtes.

Foto: Jeroen De Meyer

In het discuswerpen haalde Valarie Allman haar slag thuis door in de vijfde worp voorbij de sensatie van vorig weekend, Yaimée Pérez te gaan. Daarvoor had ze wel 69m80 nodig. De volledige top drie van het kogelstoten strandde op minder dan tien centimeter van elkaar. Uiteindelijk was het toch Lijiao Gong die met 19m72 voor Maddison-Lee Wesche en Chase Jackson bleef. In het hinkstapspringen zorgde Pablo Pichardo voor een blij weerzien. De Cubaan zweegde in zijn zesde poging naar 17m51 en boekte zijn eerste overwinning van het jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in