Jana Van Lent heeft zich op de 10.000m van haar plaats op het EK in Rome verzekerd. De afstandloopster verbeterde zonder tegenstand, in een koud en leeg Bislettstadion, haar PR tot 32’45″22 en dook daarmee ruim onder de EK-limiet. In België en meer bepaald Oost-Vlaanderen stootte Andreas De Lathauwer op dag 1 van zijn provinciaal kampioenschap als eerste Belgische belofte ooit in openlucht de kogel voorbij 18m.

Sinds haar laatste pistewedstrijd eind juli 2023 raasde Jana Van Lent haast onstopbaar door velden en wegen. Ze won haar eerste CrossCup, pakte er het eindklassement en liep naar de zevende plaats op het EK veldlopen. Op de weg klokte Van Lent met 15’33” over 5km en 31’53” over 10km persoonlijke records waarmee ze zich bij de besten aller tijden in ons land voegde. Haar wederoptreden op de piste maakte ze in het legendarische Bislettstadion in Oslo.

Van goedgevulde tribunes zoals tijdens de Bislett Games was er echter geen sprake, en van aangename temperaturen evenmin. Het kwik steeg in het lege stadion nauwelijks enkele graden boven het nulpunt uit. Op een miniwedstrijd met slechts één concurrente – die een halve minuut verderop eindigde – trotseerde Van Lent 25 lange rondjes op de piste. De competitie was oorspronkelijk op poten gezet om de Noorse Karoline Grovdal aan de olympische limiet te helpen, maar samen met de meeste andere aangekondigde thuisloopsters zegde zij in laatste instantie af. Van Lent was wel op de afspraak en deed de klok stoppen na 32’45″22, een verbetering van ongeveer anderhalve minuut op één jaar tijd. Van de EK-limiet van 33’00” maakte de vanaf maandag 23-jarige atlete brandhout om zich aan op te warmen. Op het EK zijn er 54 plaatsjes, want een extra reeks in Rome moet het ontbreken op de kalender van de European 10.000m Cup goedmaken. Met haar nieuwe recordchrono klimt Van Lent op naar plaats 8 in de Belgische all time ranking.

Foto: Peter Wagemans

Op Belgische bodem pakte Andreas De Lathauwer uit met een straffe stoot. De 22-jarige atleet slaagde er als eerste Belgische belofte ooit in om outdoor de kogel voorbij 18m te werpen. Met 18m08 doet De Lathauwer 10cm beter dan het record dat hij vorig jaar zelf in handen nam. Indoor kwam De Lathauwer twee maanden terug al tot 18m22.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in