Mo Farah is er niet in geslaagd om op de valreep de olympische 10.000m-limiet te bemachtigen op de Britse trials in Manchester. De viervoudige olympische kampioen kon in de koude, winderige omstandigheden nochtans rekenen op drie hazen met de Australiërs Ryan Gregson en David McNeill, maar vooral ook op onze eigen Bashir Abdi. Farah, 38 intussen, werkte de laatste negen rondjes op de piste alleen af. Hij kon het tempo voor 27’28 niet volhouden en finishte uiteindelijk in 27’47″04. In een interview na afloop kondigde de Britse superster tussen de lijnen door zijn afscheid van de piste aan. 

De Britse superster Mo Farah heeft zich op eigen bodem niet kunnen verzekeren van een olympisch ticket op de 10.000m. De 38-jarige Brit kreeg dankzij British Athletics een ultieme kans om zich te bewijzen met het oog op de Spelen, nadat hij enkele weken geleden nog naast de limiet greep op de European Cup. Toen ondervond Farah naar eigen zeggen last aan de enkel na een blessure op training. De viervoudige olympische kampioen trok na de teleurstelling in Birmingham naar het Franse Font-Romeu om zich voor te bereiden op een ultieme limietpoging.

Farah kreeg namelijk op de eerste dag van de Britse trials in Manchester de kans om een 10.000m af te werken voor eigen volk. De regerende Europese recordhouder op die afstand kon op haaswerk rekenen van een trio. De Australiërs Ryan Gregson en David McNeill leverden perfect werk af door na 5.000m door te komen in 13’42″98. Vervolgens was de het de beurt aan onze landgenoot Bashir Abdi, die samen met Farah op hoogte traint in de Franse Pyreneeën. Abdi nam zijn idool en trainingsmakker op sleeptouw tot 6.400m. Het tempo was tot dan perfect, maar in de eerste ronde zonder tempomaker ging het licht al deels uit bij Farah. De baanrondes in om en bij de 66 seconden werden vervangen door rondjes in 68 seconden.

Mo Farah en Bashir Abdi op de dag van de Memorial Van Damme vorig jaar – Foto: Quinten Lafort

Het mogelijk ticket naar Tokio smolt als sneeuw voor de zon en Farah bolde, ondanks de steun van het thuispubliek, over de finish in 27’47″04. De Brit bleef zo net geen 20 seconden boven de olympische limiet. Zijn Europees record op de 10.000m bedraagt 26’46″57 én dat record werd gelopen in tijden waarin er van superspikes zoals de Nike Air Zoom Dragonfly geen sprake was. Het verhaal van de atleet Mo Farah lijkt daardoor anno 2021 ten einde. De atleet zaaide na afloop nog wat twijfel, maar de kans dat Farah ooit nog terugkeert naar de piste op het allerhoogste niveau lijkt uitgesloten.

“Heel erg bedankt aan iedereen die gebleven is om me aan te moedigen. Ik weet niet meteen wat te zeggen. Ondanks de omstandigheden heb ik er alles aan gedaan. Ik heb een lange, fantastische carrière gehad. Als ik me niet met de beste atleten kan meten, dan is het tijd om te stoppen. Nu moet ik even nadenken”, aldus de 38-jarige atleet die in zijn carrière vier keer olympisch kampioen, vijf keer Europees kampioen én zes keer wereldkampioen werd. Vorig jaar liep Farah nog naar het WR op de uurloop tijdens de Memorial Van Damme. Het had voor de Brit een veel mooiere bekroning van een lange carrière geweest in vergelijking met de koude, druilerige vrijdagavond in Manchester.

Foto: Golazo