De 44ste AG Memorial Van Damme gaat nu al de geschiedenisboeken in als één van de meest ongewone edities uit het rijke verleden van de meeting. De atleten zullen het zonder 35.000 fans in een kolkend Koning Boudewijnstadion moeten stellen. De vraag rijst of er vandaag ondanks het gebrek aan live-publiek één of meerdere WR’s kunnen sneuvelen? Het is alvast de doelstelling van de grootste meeting in eigen land.

De 44ste AG Memorial Van Damme is opgebouwd rond twee aanvallen op het werelduurrecord. Bij de mannen doen meervoudig wereld- en olympisch kampioen Mo Farah en onze Belgische recordhouder op de marathon Bashir Abdi een gooi naar het record van Haile Gebrselassie. Die laatste kwam in 2007 tot 21.285m. Daarnaast jaagt het duo ook op het ER van Jos Hermens, die zelf aanwezig is op de Memorial. Hermens liep in 1976 20.944 ver, wat toen een WR was. Ook het BR is in gevaar, aangezien Abdi op zoek gaat naar een eveneens voormalig WR van Gaston Roelants (20.784m in 1972). Ook Soufiane Bouchikhi verschijnt aan de start van de uurloop, waarschijnlijk zijn laatste afspraak op de piste, aangezien de Belgische kampioen in het veld overschakelt naar de weg. Simon Debognies zal dan weer als haas fungeren in de aanvangsfase van het de aanval op het uurrecord.

“Het is vooral zaak om de eerste wedstrijdhelft goed door te komen. Daarna zien we wel. Passeert Bashir mij of ik hem? We zullen zien”, vertelde de 37-jarige Brit op de persconferentie. “De vraag is niet hoeveel kans ik maak om Mo te kloppen. De vraag is hoe lang ik hem kan volgen. Mo is op het einde veel sneller dan ik. Dat is ook op training zo gebleken. We moeten onszelf niks wijsmaken”, aldus Abdi.  “Ik hou van uitdagingen en ga er morgen ten volle van genieten. En het zou een heel grote eer zijn om in de voetsporen van Haile Gebrselassie te treden”, vervolledigde Farah. Opvallende afwezige op die uurloop is de Noor Sondre Nordstad Moen, die eerder dit jaar officieus het WR benaderde na een foute schoenenkeuze. Moen gaf aan de Noorse pers duiding: “Ik zie het niet zitten om een uur lang op spikes te lopen en heb de steun van wegschoenen moet een dikke zool nodig”.

Mo Farah – Foto: Quinten Lafort

Bij de vrouwen moeten Sifan Hassan en Brigid Kosgei het spektakel verzorgen. Beide dames jagen in eerste instantie op het WR van de Ethiopische Dire Tune met 18.517m. Het ER en NR voor Hassan zouden in principe geen probleem mogen zijn. Langs Belgische zijde is het uitkijken naar Nina Lauwaert, die meer dan 17.264m moet afleggen om Sigrid Vanden Bempt uit de Belgische recordboeken te lopen. Hanna Vandenbussche zal Lauwaert bijstaan als tempomaker.

“Ik heb tijdens het begin van de coronacrisis enkele maanden in Ethiopië getraind en heb daarna mijn tenten opgeslagen in het Zwitserse Sankt Moritz”, legde de Nederlandse uit. “Drie weken geleden liep ik een 5.000 meter in Monaco, maar daar voelde ik me niet zo goed. De voorbije weken heb ik goed kunnen trainen. Ik denk dat ik er klaar voor ben”, aldus Hassan, die midden oktober op het WK halve marathon mikt. Tijdens beide uurlopen zullen de toppers gebruik kunnen maken van de Wavelight-technologie. Voormalig Europees 800m-kampioen Bram Som geeft hieronder uitleg over die technologie.

Armand ‘Mondo’ Duplantis bewees in Lausanne nog maar eens wat voor een onwaarschijnlijk talent hij is met een sprong over 6m07. Duplantis jaagt in eerste instantie op het meetingrecord van Renaud Lavillenie (5m96), maar heeft al enkele weken de beste prestatie in openlucht in het vizier (6m15). Duplantis kijkt recht in de ogen van Belgisch recordhouder Ben Broeders, regerend olympisch kampioen Thiago Braz en de Amerikaan Chris Nilsen, die Duplantis van een zege op de NCAA hield in 2019. Broeders wil maar wat graag zijn BR van 5m76 aanscherpen op eigen bodem.

Op de 1000m bij de vrouwen wil Faith Kipyegon het WR van Svetlana Masterkova aanvallen. Kipyegon strandde op de Diamond League in Monaco op Amer 17 honderdsten van de recordtijd van Masterkova, die in 1996 tot 2’28″98 kwam op de Memorial. De wedstrijd in de wedstrijd wordt die tussen Elise Vanderelst en Renée Eykens. Dat duo kan het BR van Anne-Marie Van Nuffel (2’36″8 HT) aanvallen.

Bij de mannen op de 1500m heeft Jakob Ingebrigtsen grootse plannen. De jonge Noor wil namelijk zijn eigen ER op die afstand van de tabellen lopen én de eerste Europeaan worden die onder 3’28 duikt. Ingebrigtsen kan daarvoor een beroep doen op drie hazen. De Keniaan Collins Kipruto moet hem tot 1100m op sleeptouw nemen. Ook hier is er een wedstrijd in de wedstrijd met landgenoten Isaac Kimeli en Belgisch recordhouder Ismael Debjani. Debjani hoopt ongetwijfeld om zijn BR aan te scherpen, Kimeli gaat dan weer op zoek naar zijn eerste duik onder 3’35.

Rani Rosius en Kim Gevaert – Foto: Quinten Lafort

De 100m bij de vrouwen draait rond de tweede performer aller tijden in eigen land, Rani Rosius. De Limburgse atlete mag tegenstand verwachten van onder meer Carolle ZahiIrene Siragusa en Angela Tenorio. Die laatste was in het verleden zelfs goed voor een duik onder 11 seconden. Cynthia Bolingo kruipt eveneens in de startblokken voor een 100m, alvorens ze komend weekend haar eigen BR op de 300m wil aanscherpen. “Ik ga vrijdag alles geven. Of er opnieuw een PR in de lucht hangt durf ik moeilijk te zeggen. Ik hoop uiteraard wel op een goede tijd en zal daarvoor alles uit de kast halen. Het is een hele eer dat de 100m door mijn prestatie op het BK aan het programma is toegevoegd, al brengt dat behoorlijk wat druk met zich mee. Iedereen verwacht nu dat ik mijn 11”39 zal bevestigen of zelfs beter zal doen. Het is jammer dat het stadion leeg zal zijn, maar dat is misschien niet slecht om de stress de baas te kunnen blijven. In een vol stadion had ik mij al helemaal Klein Duimpje gevoeld tussen al die grote atleten”, aldus de atlete van AVT op de persconferentie waar ze voor het eerst Kim Gevaert in levende lijve ontmoette. Op de baanronde bij de vrouwen kijken Belgian Cheetahs Camille LausPaulien Couckuyt en Margo Van Puyvelde elkaar in de ogen.

Roger Habsch en Peter Genyn verschijnen aan de start voor een 100m bij de wheelers. Op de hoge horden bij de vrouwen neemt Belgisch recordhoudster Anne Zagré het op tegen de Britse wereldkampioene in de zevenkamp, Katarina Johnson-Thompson. De Oostenrijkse meerkampster Ivona Dadic, afgelopen weekend nog goed voor de beste wereldjaarprestatie in de zevenkamp, testte in eigen land positief op het coronavirus en zakte daardoor logischerwijs niet af. Johnson-Thompson komt ook in actie in het hoogspringen, waarin Claire Orcel haar richting 1m90 én hopelijk hoger kan stuwen. Jonathan Borlée komt ondanks een trainingsachterstand na hamstringproblemen aan de start van de 200m. Daarin komt hij naast zijn collega bij de Belgian TornadosJulien Watrin, onder meer de Italiaan Eseosa Desalu en de Slovaak Jan Volko tegen.