Peres Jepchirchir verbeterde in Londen het wereldrecord op de niet-gemengde marathon. De Keniaanse finishte na 2u16:16. In Wenen haalde onze landgenoot Lahsene Bouchikhi dan weer de finish niet. Hij zal dus geen ticket voor de Olympische Spelen bemachtigen.

De marathon van Londen staat garant voor snelle tijden. Bij de vrouwen liepen maar liefst vier atletes onder het vorige wereldrecord op een uitsluitend vrouwelijke marathon. Wereldatletiekbond World Athletics maakt een onderscheid tussen marathons waar vrouwen en mannen samen starten en marathons waar niet samen wordt gelopen. Bij gemengde marathons kunnen vrouwen namelijk profiteren van het haaswerk van mannelijke lopers. Het vorige wereldrecord op een niet-gemengde marathon stond op naam van Mary Jepkosgei Keitany. Die tijd stond sinds 23 april 2017 op 2u17:01. Peres Jepchirchir won in Londen na 2u16:16 en nam dus een hap van 45 seconden uit de tijd van Keitany. Ook de absolute wereldrecordhoudster Tigst Assefa (2u16:23), Joyciline Jepkosgei (2u16:24) en Megertu Alemu (2u16:34) liepen allen sneller dan Keitany zeven jaar geleden.

Bij de mannen ging de zege naar de Keniaan Alexander Mutiso Munyao in een tijd van 2u04:01. De 41-jarige looplegende Kenenisa Bekele (2u04:15) eindige als tweede voor de Brit Emile Cairess (2u06:46) en stelde zo zijn eigen wereldrecord bij de M40-masters nog vier seconden scherper.

Lahsene Bouchikhi kan zich niet kwalificeren voor de Olympische Spelen

Ook in Wenen stond vandaag een marathon op de agenda. Onze landgenoot Lahsene Bouchikhi had gewacht tot na de Ramadan om te beslissen waar hij een ultieme gooi naar een olympisch ticket zou doen. Uiteindelijk koos hij dus voor de marathon in de Oostenrijkse hoofdstad. De marathonloper kwam halfweg door na 1u04:26, maar hij haalde de finish uiteindelijk niet. Bashir Abdi en Koen Naert zijn in principe al zeker van hun ticket. Michael Somers heeft met een chrono van 2u08:09 voorlopig het derde en laatste ticket in handen, maar hij wordt nog bedreigd door Amaury Paquet en Thomas De Bock. Die twee atleten zullen volgende week in Hamburg een poging doen om alsnog naar Parijs te mogen. De kwalificatieperiode voor de marathon loopt nog tot 5 mei.

Foto: Jolien De Bock

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in