Bashir Abdi heeft op de European Cup 10.000m in het Britse Birmingham bewezen dat hij klaar is om begin augustus te knallen op de olympische marathon. Abdi snelde naar een PR van 27’24″22 en bleef zo duidelijk onder de olympische limiet van 27’28″00. De atleet verbeterde zo zijn PR met ruim 12 seconden. Zijn Britse trainingsmakker en olympische kampioen Mo Farah haalde de olympische limiet niet en moet dus herbronnen met het oog op Tokio. De drie overige Belgische mannen verbeterden stuk voor stuk hun PR in Birmingham. 

Bashir Abdi heeft op de European Cup 10.000m in het Britse Birmingham bewezen dat hij op de komende olympische marathon wil meestrijden voor de medailles. Abdi gaf tijdens zijn eerste 10.000m sinds zijn zilveren medaille op het EK in Berlijn van 2018 een beresterke indruk. Abdi ging in de tweede wedstrijdhelft jagen op de regerende Europese kampioen Morhad Amdouni. De regerende olympische kampioen en trainingsmakker van Abdi, Mo Farah, had geen antwoord klaar op de versnelling van de snelste Belg ooit op de marathon. Farah zou een klop van de hamer krijgen en slechts finishen na 27’50″54. Daardoor zal de Brit zijn olympische titel niet verdedigen. Farah kan de komende weken wel nog een gooi doen naar een ticket op de 5.000m. Een derde opeenvolgende titel op de 10.000m lijkt niet meer aan de orde, aangezien er in de maand juni geen hoogstaande 10.000m-wedstrijden gepland staan.

Voorin keerde Abdi in het gezelschap van de Spanjaard Carlos Mayo terug naar Amdouni. Tot ieders verbazing was het die laatste die alsnog over het sterkste eindschot beschikte. Amdouni finishte in het sprintje na 27’23″27, gevolgd door Abdi en Mayo. Met een tijd van 27’24″22 verbeterde de atleet van RCG zijn PR met meer dan 12 seconden. Volgende week loopt Abdi een halve marathon in ‘zijn’ Gent, alvorens hij zijn laatste stage in functie van de olympische marathon aanvat. De snelste Belg van 2021 blijft Isaac Kimeli, aangezien de atleet van OEH begin mei goed was voor 27’22″70. In de B-reeks waren de overige Belgen stuk voor stuk goed voor PR’s. Lahsene Bouchikhi noteerde 28’45″30 en legde zo beslag op de derde plaats van de B-reeks. Clément Deflandre en Nikolaï Saké finishten als respectievelijk tiende en elfde in 29’15″02 en 29’19″96. Bij de vrouwen kon Nina Lauwaert niet geheel overtuigen. Lauwaert moest vrede nemen met de 22ste stek in een tijd van 33’45″51, ruim 50 seconden boven haar PR. Hanne Verbruggen ging vanwege een kleine blessure niet van start. Karen Van Proeyen dook voor het eerst onder 35 minuten op de piste met 34’57″27.