Mo Farah, Bashir Abdi, Eilish McColgan, Paula Radcliffe, Koen Naert, Hanne Claes, Lynsey Sharp, Lisanne de Witte, Egan Bernal, Jelle Geens… Ze hebben allemaal iets met elkaar gemeen. Die atleten vonden namelijk ooit hun weg naar het Prolab van Runners’ lab voor een gedetailleerde wetenschappelijke bewegingsanalyse.

Je moet al goed turen op de Belgische landkaart om Zwijndrecht terug te vinden. Toch vinden jaarlijks verschillende straffe binnen- én buitenlandse atleten hun weg naar die kleine gemeente vlakbij Antwerpen. Niet voor een korte citytrip, wel voor een grondige bewegingsanalyse in het Prolab van Runners’ lab.

Runners’ lab kan je vooral kennen van haar dynamische footscan® technologie. Die technologie met +16.000 druksensoren brengt jouw voet- en afrolpatroon in beeld. Die dynamische meting maakt duidelijk welke loopschoenen voor jou het meest geschikt zijn.

Eilish McColgan kwam eind 2022 langs om uit te zoeken welke Asics modellen voor haar geschikt waren – Foto: Runners’ lab

Uitgebreidere screening

In het Prolab van Runners’ lab krijg je een uitgebreidere biomechanische screening. “Aan de hand van hoogtechnologische apparatuur wordt je (loop)beweging volledig in beeld gebracht”, vertelt Philippe Vermaelen, de stuurman van het Prolab. “Op die manier ontdek je wat je zwakke schakels zijn zodat jij je loophouding kan verbeteren. Daardoor ga je efficiënter en dus beter lopen, wat naast een effect op je prestaties ook de kans op blessures verkleint.”

Atleten maken tijdens een bezoek aan het Prolab ook regelmatig gebruik van de interne kennis op vlak van schoenadvies, -technologie, steunzolen en schoenaanpassingen. “We onderscheiden ons echt met deze gerichte aanpak”, verduidelijkt Vermaelen. “Elke aanpassing die we doen, qua schoenen of zolen, kunnen we meteen testen zodat atleten met concrete resultaten buiten stappen. Het gaat verder dan theoretische opmetingen. Het resultaat van een Prolab screening is dat je inzicht hebt in je eigen loophouding en een persoonlijk advies meekrijgt. Met het geschreven verslag kan je naar je kiné of coach stappen om concrete vooruitgang te boeken.”

“Tegen Paula Radcliffe zeiden ze dat ze door haar slechte loopstijl beter stopte met lopen. Dankzij verschillende metingen ontwikkelden wij de juiste schoenen en zolen voor haar. Dat, samen met versterkende oefeningen, droeg bij aan haar succes.” – Jempi Wilssens, oprichter Runners’ lab

Toegankelijk voor atleten van elk niveau

Van topatleet, tot recreatieve atleet. Iedereen is welkom in het Prolab van Runners’ lab. Wil je meer weten over jouw (loop)houding? Of worstel je met blessures waarbij loophouding een rol speelt? Dan kan jij evenzeer beroep doen op een Prolab-analyse.

“Het Prolab is opengesteld voor de reguliere klant. Bij iemand die minder met zijn sport bezig is dan een topatleet, kan deze analyse zelfs meer impact hebben. Qua techniek, stabiliteit en/of training staan zij meestal minder ver. Het is dus makkelijker om hen te helpen dan wanneer je atleten voor je hebt die dag in dag uit met hun sport bezig zijn. Dat het Prolab enkel voor topatleten is, is dus een grote misconceptie”, aldus Vermaelen.

Wil je meer weten over het Prolab van Runners’ lab of meteen een afspraak maken? Klik dan hier.

Disclaimer: dit bericht komt er op basis van een sponsorovereenkomst.