Isaac Kimeli liep afgelopen nacht in de Verenigde Staten naar een nieuw persoonlijk record van 27’07”97 op de 10.000m. Met die toptijd is onze landgenoot ruimschoots zeker van deelname aan het Europees Kampioenschap in Rome in juni. In Europa liepen in het verleden slechts drie atleten sneller dan Kimeli, waaronder Mohammed Mourhit. Het BR heeft de poulain van Tim Moriau voorlopig dus nog niet te pakken.

Isaac Kimeli stond afgelopen nacht in San Juan Capistrano, op de Westkust van de Verenigde Staten, aan de start van een 10.000m. De atleet van OEH koos dus al vroeg op het seizoen voor een pistewedstrijd. De reden daarvoor was dat hij zich wou kwalificeren voor het Europees Kampioenschap dat in juni plaatsvindt in Rome. De kwalificatielimiet voor dat kampioenschap ligt op 28’20”00. Dat mocht in principe dus geen probleem vormen voor iemand met een PR van bijna een minuut sneller.

Onze landgenoot was aan de start niet meteen bij de pinken. Hij miste de vroege vlucht en moest dus zelf aan de bak. Dankzij een laatste kilometer in 2’33 en een splijtend laatste rondje onder de minuut finishte hij in een toptijd van 27’07”97, ruim onder de limiet voor het EK dus. Van deelname aan de Olympische Spelen was onze landgenoot al langer zeker dankzij goede prestaties in de World Athletics Cross Country Tour.

Kimeli liet ons voor de wedstrijd nog weten dat hij ook zijn persoonlijke record van 27’22”70 wou verbeteren. De langeafstandsloper mikte op een tijd van 27’15/27’10, maar hij deed dus nog beter dan gehoopt. Kimeli was al de tweede snelste Belg ooit op de 10.000m, na Mohammed Mourhit (26’52”30) maar hij verstevigt met zijn nieuwe persoonlijke record zijn plaats op die ranking. Onze landgenoot is na Mo Farah, Mourhit en de Zweed Andreas Almgren, die afgelopen nacht onder de 27’00 dook, nu ook de vierde snelste Europeaan aller tijden op de 10.000m.

Kimeli, die inmiddels al bijna 2 weken in de VS vertoeft, bereidt zich al sinds zijn stage in Kenia voor op de 10.000m. De wedstrijd waaraan onze landgenoot deelnam (“The TEN”) staat bekend als een snelle wedstrijd en de Belg was dan ook in mooi gezelschap. Zo stond ook de Amerikaan Grant Fisher (persoonlijk record van 26’33”84) aan de start. Fisher won de wedstrijd in een tijd 26’52”04. De volledige top 8 dook onder de 27 minuten, en dus onder de olympische limiet. Kimeli eindige daar net buiten op een negende plek.

Ook bij de vrouwen werd er snel gelopen. Tsigie Gebreselama pakte de zege en finishte in een tijd van 29’48”34, de negende tijd aller tijden op de 10.000m bij de vrouwen. Gebreselama liep ruim onder de olympische limiet van 30’40”00. Ook Weini Kelati (30’33”82), Lauren Ryan (30’35”66) en Megan Keith (30’36”84) liepen onder de gevraagde tijd voor deelname aan de Olympische Spelen.

Ook snelle tijden op de 10km in het Spaanse Laredo

In het Spaanse dorpje Laredo stond zaterdag ook een 10km op de agenda. Onze landgenoot Arnaud Dely eindigde daar als negende. Met een tijd van 28’49 was hij 14 seconden sneller dan Sander Vercauteren die 29’03 liep en een plekje lager eindigde. Ook Nicolaï Saké stond in Spanje aan de start van de wegwedstrijd, maar hij was deze week wat ziek geworden en was dus niet topfit. Saké finishte uiteindelijk in een tijd van 31’09. De overwinning ging naar Yomif Kejelcha in een tijd van 26’37, de derde snelste tijd ooit op de 10km op de weg. Wereldrecordhouder op de 5000m en 10.000m op de piste, Joshua Cheptegei eindigde als tweede in een tijd van 26’53.

Foto: Jeroen De Meyer

Bij de vrouwen liep de 20-jarige Julie Voet naar een persoonlijk record van 33’48. De overwinning ging naar de Europese Kampioene op de 5000m Kostanze Klosterhalfen in een tijd van 31’07.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.