Paulien Couckuyt heeft tijdens de Kip Keino Classic in Nairobi bewezen dat blessures haar niet klein krijgen. De 26-jarige 400m hordenspecialiste opende haar seizoen met 55″23. Daarmee mag ze zich meteen opmaken voor een tripje naar Rome, want Couckuyt dook met overschot onder de EK-limiet van 55″70. De olympische limiet van 54″85 komt nu eveneens in het vizier. 

Guess who’s back? Paulien Couckuyt heeft op de Kip Keino Classic in Nairobi haar snelste tijd sinds het BK in het zomerseizoen van 2022 neergezet. Het ging de atlete het laatste anderhalf jaar nochtans niet voor de wind. Vorig jaar miste Couckuyt het overgrote deel van het seizoen door een kruisbandblessure en afgelopen winter waren het onder meer de rug en de hamstring die toptijden hypothekeerden. Daardoor was er voor haar ook geen plaats in de selectie voor de World Relays in de Bahamas met de Belgian Cheetahs.

Vandaag antwoordde Couckuyt met de benen. In haar eerste 400m horden van het seizoen liep de voormalig Belgische recordhoudster lang aan de leiding. Pas in de laatste 100m ging de Noorse Amalie Iuel haar voorbij. Couckuyt pikte in eerste instantie goed aan, maar een misstap op de laatste horde bracht haar enigszins uit evenwicht. Toch wist de VAC-atlete nog een stevige 55″23 neer te zetten, ruimschoots onder de limiet (55″70) voor het EK in Rome. Voor de olympische limiet moet het nog een stukje sneller. Daarvoor is 54″85 nodig, maar dit moet hoe dan ook een enorme opsteker zijn voor de hordenspecialiste.

Couckuyt was niet de enige landgenote die in Kenia aan de bak mocht én het goed deed. Vanessa Sterckendries zette met haar hamer namelijk een fraaie reeks neer waarbij ze twee keer voorbij de 68m wierp en evenveel keer over de 69m eindigde. Met een beste resultaat van 69m49, haar tweede beste prestatie ooit, eindigde ze als vierde. Voor Sterckendries betekent dit helaas nog geen selectie voor het EK. Daarvoor is 71m20 nodig.

Foto: Sona Maleterova for European Athletics

Timothy Herman heeft bijzonder zoete herinneringen aan Nairobi en kwam dus graag terug naar de plaats waar hij vorig jaar 87m35 wierp met zijn speer. Zo ver ging het vandaag zeker niet. Herman geraakte met 79m94 net niet voorbij de 80m-grens.

Rani Rosius vervolledigde het Belgisch kwartet. De Limburgse sprintbom kende een heel slechte reactietijd en kon dat gedurende haar 100m niet meer goedmaken. Rosius finishte als vijfde na een heel matige 11″61, weliswaar met een tegenwind van -1.6m/s.

De Kip Keino Classic was daarnaast nog goed voor vier beste wereldjaarprestaties. Op de 200m was die in handen van Courtney Lindsey maar de Amerikaan kwam die eigenhandig nog een beetje aanscherpen. Ondanks flinke tegenwind van -1.5m/s knalde hij naar 19″71. Letsile Tebogo moest volgens de fotofinish genoegen nemen met de tweede plaats, maar kreeg wel dezelfde tijd achter zijn naam. De wind draaide toen de heren van de 100m in de starblokken kropen en zo werd Kenneth Bednarek naar een winnende tijd van 9″91 geblazen.

Een tweede beste wereldjaarprestatie kwam er op de 400m. Bayapo Ndori liep de baanronde in 44″10. Op de dubbele baanronde snoepte Emmanuel Wanyonyi de beste wereldjaarprestatie alweer af van Marco Arop. De lokale held zette een tijd van 1’43″57 neer. Mary Moora was met 1’57″96 de derde dame van het jaar die onder de 1’58 dook.

Last but not least zette ook Reynold Cheruiyot de snelste tijd van het jaar neer op de 1500m. De wereldrecordhouder bij de junioren op de mijl en de 2.000m schudde 3’31″96 uit de benen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in