Eén van de bekendste atletiektrainers ter wereld, Alberto Salazar, bevindt zich in het centrum van een dopingonderzoek. Dat gaf de BBC aan in een onaangekondigde documentaire. Het Britse nieuwsmedium zond op woendagavond een reportage uit waarin het verhaal uit de doeken werd gedaan.

Galen Rupp voor onze camera na de Memorial Van Damme vorig jaar
Galen Rupp voor onze camera na de Memorial Van Damme vorig jaar

Meer specifiek ging het om beschuldigingen aan het adres van Alberto Salazar, coach van topatleten als Galen Rupp en Mo Farah, door ex-teamgenoten. Onder meer in 2002 zou Salazar actief betrokken zijn geweest in het doperen van Rupp, Amerikaans recordhouder op de 10.000m en goed voor zilver op de Spelen in Londen. Voorlopig maakt de BBC geen melding van enige betrokkenheid van trainingsmaatje Mo Farah, meervoudig wereld- en olympisch kampioen.

Al lange tijd hingen geruchten boven het Nike Oregon Project (NOP), waar Salazar hoofdcoach was. Zo waren er onder meer verhalen over het gebruik van schildklierhormoon. Tot op heden werd echter nog geen enkele atleet van het NOP betrapt. In de huidige documentaire zou verder ook sprake zijn van het gebruik van testosteron. De onderzoekers zouden een document met bloeduitslagen van Rupp in handen hebben waarop letterlijk staat “op dit moment onder testosteron en steroïden.”

De BBC, die zelf een onderzoek voerde met ProPublica, een Amerikaanse journalistieke organisatie, zou over nog meer informatie beschikken. Ze zouden niet minder dan 7 bronnen binnen het team hebben die de aantijgingen bevestigen en die intussen ook bij het Amerikaans anti-dopingagentschap hun verhaal zijn gaan doen.

Onder meer Kara en Adam Goucher, twee ex-atleten van het Oregon Project, beweren dat Salazar hen heeft aangemoedigd om zich te doperen. Ook zouden zij bevestigen dat er binnen het team gebruik gemaakt werd van intraveneuze middelen, die altijd verboden zijn.

Salazar en Rupp ontkennen voorlopig elke betrokkenheid en hebben intussen in een statement gereageerd op de aantijgingen:

Salazars statement: “Ik geloof in een schone sport en hard werk en met mij ook mijn atleten. Maar blijkbaar is zoiets niet interessant genoeg voor sommigen. Ik ben erg teleurgesteld dat de BBC, ProPublica en hun ‘reporters’ toegestaan hebben om zichzelf zo te laten misbruiken door individuen met [verborgen/dubbele] agenda’s en dat ze zich ingelaten hebben met zo’n inaccurate en ongefundeerde journalistiek. In plaats van de feiten te presenteren, hebben ze geopteerd voor sensatiezucht en dubbelzinnigheid. Het is vooral triest dat ze Galen [Rupp] en zijn uitstekende reputatie hebben aangevallen, een reputatie die hij verdiend had door jaren van hard werk.”

Rupps statement: “Ik ben enorm ontgoocheld in de BBC en ProPublica. Ik sta voor een schone sport en heb extreem hard gewerkt voor elke verwezenlijking in mijn atletiekcarrière. Ik heb de reporters uitdrukkelijk gezegd dat de beschuldigingen onwaar zijn en hun bronnen hebben toegegeven dat ze geen bewijs hebben. Toch komen ze naar buiten met verdachtmakingen die mij aanvallen en mijn reputatie bezoedelen. Dat is onvergeeflijke en onverantwoordelijke journalistiek.”

Salazar was naast een succesvol coach ook zelf een glorierijk atleet. Zo won hij de marathon van New York drie jaar op rij.

De reportage werd uitgezonden op de BBC omstreeks 22u00.

Meer informatie over het onderzoek lees je ook hier. (Engels)

Herbekijk de reportage hier (gebruik plug-in Hola.org om landrestricties te omzeilen)

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.