Waar veel recreatieve atleten kunnen pochen met een tijd onder de 3u op de marathon, legt de Amerikaan Doug Kurtis de lat nog een stukje hoger. De 61-jarige man, afkomstig uit Detroit, hoopt op zondag zijn 200ste marathon onder de 3u00 te lopen.

Kurtis loopt al enkele decennia en genoot naam en faam dankzij maar liefst vijf kwalificaties voor Olympische trials. Hij is één van de weinige personen ter wereld die in vijf verschillende decennia onder de 3u00 wist te lopen. Daarenboven klokte hij in maar liefst 76 marathon ook nog eens onder de 2u20 af. Niemand deed ooit beter. Twaalf van die sub-2u20-marathons werkte hij overigens af in hetzelfde jaar, 1989.

De kans dat Kurtis ook dit weekend opnieuw onder de 3u duikt is bijzonder reëel. In zijn thuisstad Detroit liep de man immers al 17x onder de magische grens.  Hij won trouwens alle edities van de Detroitse stadsmarathon tussen 1987 en 1992.

Dat Kurtis er binnenkort misschien een punt achter zet, lijkt niet ondenkbaar. “Na 38 jaar marathonlopen lijkt het me een goed moment om stilaan te stoppen. De trainingsweken van meer dan 110km beginnen toch zwaar te wegen”, klonk Kurtis laatst nog.