Het komt nu heel dichtbij. Zaterdagochtend om 5.45u, de zon wrijft de slaap nog uit haar ogen, nemen drie atleten de start op een zorgvuldig uitgekozen stukje autocircuit in Monza. Eliud Kipchoge. Lelisa Desisa. Zersenay Tadese. Zij mogen hun schoenen slijten opdat Nike meer schoenen kan slijten. Promotiestunt of niet, de vraag brandt: loopt een mens morgen voor het eerst een (niet-gehomologeerde) marathon onder de 2 uur? Tim Van der Heyden laat zijn licht schijnen over het veelbelovende project. 

Eliud Kipchoge – Foto: Denis Barthel

Ik heb gelogen. Eigenlijk neemt een 20-tal atleten de start. Hazen. Windbrekers. Motivators. En dan de drie die er echt toe doen: De 32-jarige Kipchoge (die de grootste kansen worden toegedicht), de 27-jarige Desisa en Tadese (35). Zij jagen, liefst minder dan 120 minuten, op een Tesla met een grote klok die genadeloos verder tikt.

Dat jagen doen ze op een speciaal uitgezochte locatie. De kudde, wellicht in diamantvorm met in het hart ervan de drie uitverkorenen, loopt 17,5 keer de 2,405 kilometer van een lusje van het autocircuit in Monza. Dat dat exact om 5.45u op zaterdagochtend moet, werd pas gisteren beslist. Eerder werden 5, 6 en 7 mei als optie opengelaten om daaruit de startdag en het startuur met de beste (weers)omstandigheden te kunnen pikken.

De speciaal ontworpen Nike Zoom Vaporfly Elite – zelf niet in exact die versie in de winkel te verkrijgen – moet het belangrijkste stuk tijdswinst opleveren ten opzichte van het huidige wereldrecord. Het (bijna) biljartvlakke parcours zonder scherpe bochten en het geoptimaliseerde haaswerk doen dan hopelijk de rest en helpen mee om de 3 minuten van het huidige wereldrecord (2u02’57) te scheren. Een eventueel wereldrecord zal niet gehomologeerd worden door de IAAF, maar dat is voor velen bijzaak. Het gaat om die grens. Die magische grens – zij het op een nochtans willekeurig gekozen afstand van 42,195km. Laat dat de pret niet derven.

Een marathon in minder dan 2 uur, het is moeilijk te vatten. En toch zou het zomaar kunnen morgen. Ik kan het alleszins niet. Ik raak nooit voor 5.45u mijn bed uit.

PR’s
Eliud Kipchoge (Ken): 2u03’05
Lelisa Desisa (Eti): 2u04’45
Zersenay Tadese (Eri): 2u10’41 – wereldrecordhouder halve marathon (58’23)

De recordpoging is hier  met beelden live te volgen.