Eliud Kipchoge heeft zijn ambitie voor volgend jaar uitgesproken. De Keniaanse wereldrecordhouder wil in Sapporo zijn olympische titel op de marathon verdedigen. Twee maanden geleden was hij de eerste man ooit die de 42,195km kon afleggen in minder dan twee uur.

De Atleet van het Jaar mikt volgende zomer op een nieuwe olympische titel. In 2016 pakte hij zijn eerste gouden medaille op de Olympische Spelen. In 2004 en 2008 haalde hij respectievelijk brons en zilver op de 5.000m. Het kunstje van Rio zou hij graag overdoen in Sapporo, al wacht hij eerst zijn selectie af. De 35-jarige Kipchoge won elf van zijn twaalf officiële marathons en zette het wereldrecord vorig jaar op 2u01:39. Twee maanden geleden kwam hij een laatste keer in actie. In Wenen doorbrak hij toen, met behulp van heel wat hazen, als eerste de magische grens van de twee uur (1u59:40). Hoe de aanloop naar die olympische marathon er zal uitzien is nog niet bekend. In 2016 koos Kipchoge in april voor de marathon van Londen als voorbereiding op Rio. Belgische marathonlopers Bashir Abdi en Koen Naert mikken volgend jaar ook op de Olympische Spelen.