De kogel is door de kerk: De marathon en het snelwandelen zal tijdens de Olympische Spelen volgend jaar plaatsnemen in Sapporo, meer dan 1.000 kilometer ten noorden van Tokio. De beslissing werd genomen door het IOC en dient vooral om de atleten te beschermen tegen de warme temperaturen en de hoge vochtigheidsgraad.

De marathon op het WK in Doha betekende geen al te goede publiciteit voor de atletieksport. De wet van de snelste maakte plaats voor de wet van de sterkste, waarbij heel wat atleten vroegtijdig de wedstrijd moesten staken door oververhitting. Een tafereel dat het Internationaal Olympisch Comité in Tokio wil vermijden en daarom midden oktober al naar buiten kwam met het idee om de marathon te verhuizen naar Sapporo.

Vandaag kwam er de officiële bevestiging: géén marathon en snelwandelen in Tokio, maar wel in het Japanse Sapporo. Een verhuis van een slordige 1.000 kilometer, die ongeveer 5 graden verschil zou moeten opleveren. Betere omstandigheden voor de atleten, maar wel een streep door de rekening van de inwoners van Tokio. De gouverneur van de grootstad uitte onlangs nog zijn ongenoegen, aangezien de marathon heel wat bezienswaardigheden in de spotlight zou plaatsen. Een oplossing om de atleten heel vroeg te laten starten aan hun wedstrijd in Tokio bleek door transportmoeilijkheden en uitzenduren onmogelijk.